Отбелязаха 74 години от разбиването на „Кайлъшката Бастилия“ (снимки)

07.09.2018 13:22

74 години от разбиването на стария затвор в Плевен – т.нар. „Кайлъшка Бастилия“, бяха отбелязани днес. Десетки антифашисти, социалисти и привърженици на лявата идея се събраха пред паметните плочи на загиналите зад стените на затвора, като почетоха паметта им с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя. Честването уважиха двама бивши кметове на Плевен – Андрей Романов и Петко Цолов, областните лидери на БСП и „Нова зора“ в Плевен Диана Ботева и Евгения Иванова, зам.-председателят на БСП – Плевен Цветко Цветков, председателят на Дружеството на русофилите в Плевенско Пламен Александров, председателят на Дружеството на рускоговорящите в Плевен Мартин Николов, както и доайенът на плевенските антифашисти – Надежда Гавазова, племенница на Мара Денчева.

Пред събралите се в двора на „Бастилията“ председателят на Българския антифашистки съюз в Плевен Любомир Буковски припомни събитията, разиграли се на това място точно преди 74 години, довели до разбиването на най-големия по това време в държавата затвор. С камъни, лостове, железа и железни греди вратите на затвора са щурмувани и разбити, като така свободата си получават над 840 политически затворници, върна лентата в годините назад Буковски. Всяка година на това място и на този ден вече близо 30 години ние, живите, поднасяме цветя на мраморните плочи, изписани с имената на убитите тук антифашисти, допълни той.

Председателят на БАС – Плевен посочи, че в онези мракобесни години тези горди и смели борци са били надеждата и съвестта на народа. „Тези герои на съпротивителната борба вървяха към своя подвиг и своята гибел ден и нощ, месеци и години. Горещо влюбени в живота, в красивата истина, те приемаха смъртта с гордо вдигнати чела и с песен, с чиста съвест и гневни юмруци. А в някогашните килии и коридори на бившия зандан и днес сякаш още се долавят оглушителният звук от биенето на канчетата и затворническите налъми по стените, когато все още живите изпращаха в последния им път останалите вечно млади другари“, каза още Любомир Буковски.

Доайенът на плевенските антифашисти – Надежда Гавазова, племенница на Мара Денчева

#тагове:

НАЙ-НОВИ: