„Панорама пленер Плевен 2018” стартира от днес

01.09.2018 8:20

Поредното арт събитие, организирано от Фондация „Диря”, започва от събота, 1 септември, в Плевен. „Панорама пленер Плевен 2018” ще се проведе в дните от 1 до 6 септември в местността около Панорама – Плевен, парк „Кайлъка” и Централна градска част. Провежда се с финансовата подкрепа на Община Плевен.

В пленера ще участват седем живописци, двама скулптори, трима графити артисти и трима музиканти от различни краища на България. Те ще изразят в картини, композиции, графити и музикални перформанси своите впечатления и емоции от панорамите на Плевен и неговите жители.

„Панорамата, като един от символите на града, е ключова тема. Тя ще бъде изразена в картини, скулптури и претворена в сцена на млади музиканти от България. Другата тематична линия на творческите интерпретации ще са различни панорами – запомнящи се гледки от Плевен. Участниците в пленера ще творят в различни части на града и деня. Така ще  бъде достъпен за наблюдение процеса на сътворяване, а не само готовата творба. Целта на изнасянето на пленера в градска среда е да се даде възможност  града  да бъде видян по нов, различен начин от плевенчани през очите на гостуващите творци. Вярваме, че един такъв “друг прочит” е позитивен по отношение на опазване и създаване на естетичния външен вид на Плевен”, казва Гергана Бочева, председател на Фондация „Диря”.

За всички вечери през времето на провеждане на пленера ще бъдат организирани различни културни събития в ДОМ кафе, които да съберат по непринуден начин аудитория за обсъждане както на случващият се пленер така и на въпроси свързани с изкуство, ежедневие и проблеми от различни сфери на живота.

Пленерът ще завърши с изложба в галерия “Илия Бешков”, на която ще се представят всички автори и направеното от тях за дните на форума. На открито пред галерията ще бъде организирана изложба на открито  като на специални за целта пана ще бъдат рисувани графити.

Ето и участниците: Цветелина Ангелова – скулптура (Пловдив), Иван Иванов – скулптура (Пловдив), Стефан Коцев – скулптура (София), Антоан Стойков – графика (Пловдив), Поли Добрева – графика (Пловдив), Белчо Хаджиев – живопис (Смолян), Веселка Хаджиева – акварел (Силистра), Иван Тодоров – живопис (Плевен) , Тео Панов – живопис (Плевен), Мартин Малинов – живопис (Плевен), Cvetan Aero Crew: Цветан Петров и Ариана Трифоновва – графити (Плевен).

Музика: Живко Братанов – джаз пиано и Група trohi: Петър Пармаков и Йоана Робева, Владимир Петков и Александра Николова от НУИ „П.Пипков“.

Огнено шоу на Bobi Burn.

Повече за пленера и отделните събития към него вижте ТУК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: