Група „Хоризонт“ преди концерта в Гулянци: Кампанията „Изпей „Обичам те“ на български“ няма аналог у нас

28.08.2018 11:46

Тази година, по повод празника на града Община Гулянци ще се включи в Националната кампания „Изпей „Обичам те“ на български“, която се организира от група „Хоризонт“. Началото на концерта е 20,30 часа на 4 септември на площад „Свобода“ със специалното участие на Красимира Красимирова и Бисерка Венкова. Събитието е под патронажа на кмета Лъчезар Яков.

Ето какво споделиха музикантите от група „Хоризонт“ в навечерието на концерта в Гулянци:

– Как се роди идеята за Националната кампания „Изпей „Обичам те“ на български“?

– Стартирахме кампанията в края на 2016 г. Българската култура в момента има силна и крещяща нужда от нея! В началото на 2017 година екипът се разшири със Златко Златев и Мия Александрова от ивент агенция «Смайлинг Шаркс» – София. За всички нас това е мисия, кауза, смисъл и цел! Ние сме преди всичко приятели повече от 20 години, и след това съмишленици и съорганизатори на тази кампания!
Кампанията вече стартира много успешно концертите за 2018 година. Тя предизвиква неочаквано силен интерес сред общественноста и сред медиите във всички градове, в които гостуваме. Начинанието няма аналог в България! Голяма част от публиката, присъствала на концертите, определя мисията ни като апостолска, комитска и просветителска. Вече имаме много приятели и съмишленици във всички точки на страната. За съдействие се отзовават множество частни фирми и регионални институции, от които начинанието има нужда и вече се чувстваме много по-самоуверени и по-силни.

– Колко са концертите от кампанията, реализирани до момента?

– Деветте успешно проведени пилотни концерта през м. септември 2016 в градовете Плевен, Пазарджик, Варна, Русе, Самоков, София, Пловдив и Стара Загора и Панагюрище бяха само началото и доказаха острата нужда кампанията да продължи, да се разрастне и да достигне до всяка една община и до всяко едно кътче и точка на страната. През 2017 г. реализирахме още единадесет успешни концерта в градовете Разград, Дупница, Севлиево, Казанлък, Червен бряг, Радомир, Видин, Кюстендил, Oряхово, Хасковo и Силистра.

Наистина е нужна крещяща подкрепа за българския език и неговата естетика в родната поп и рок музика, както и за излъчване на повече българска музика в ефир. Това негативно и обезличаващо българската музика «явление» млади артисти и групи да пеят на различен от родният си, красив български език, не съществува никъде другаде по света! Ако целта на артиста е международната сцена – да, това е начина, но да се продуцират и записват песни на български артисти само и единствено на английски език (предимно), и така да се излъчват в ефира на България не е логично.

– Кои са основните принципи, цели и акценти на вашата концепция?

– Всички концерти, независимо дали са на открито или закрито, с кого, къде и как са организирани, са абсолютно безплатни за публиката, без изключение. Така всеки желаещ, обичащ музиката, изпята на български език, може да присъства на тях.
Кампанията да се развива и да си остане само и единствено като постоянен проект с идеална цел. Във всяка община и град, в които гостуваме, се стремим да откриваме млади поп и рок певци и групи, пеещи на български език, и след като се запознаем с тяхната музика, ги каним да участват в концерта.
В концертите е желателно и могат да участват и артисти и групи по предложение на нашите партньори от всеки град, без такива, изпълняващи поп фолк. Всички други стилове са желателни, и са добре дошли – класика, джаз, автентичен фолклор и т.н. Дори не е задължително да са само музикални, може да бъдат и от други жанрове в сценичните изкуства – театрални, танцови, комедийни, цирково-вариететни и т.н.

– Как протичат концертите?

– Всеки един концерт, както и публиката във всеки град, са уникални и без аналог! Но по едно нещо си приличат напълно – на площада се събира почти целият град и всички пеят заедно с група „Хоризонт” и гостуващите артисти любимите си български хитове на групите Сигнал, Щурците, Тангра, ФСБ и др.!
Група „Хоризонт” получи официалните съгласия от авторите на песните на посочените по-горе български групи-легенди да изпълнява на живо, пред публика техните най-големи хитове. Всичко това гарантира превръщането на всеки един концерт в своеобразен празник на българската музика, независимо къде е той!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: