Трима са регистрираните със СПИН в Плевен

26.08.2018 9:58

България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население – 2,8 на 100 000, което е – два пъти по-малко от средното за Европейския съюз – 5,7 на 100 000 население. Това каза д-р Мария Замфирова, началник на отдел „Промоция и профилактика“ в Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ в Министерството на здравеопазването по повод откриването на Националната лятна АНТИНСПИН кампания.

Тя уточни, че годишният брой на регистрираните случаи се увеличава постепенно в годините, като през 2017 г. новорегистрираните са 241. Според нея нарастването се дължи на повишаване на разкриваемостта на случаите на ХИВ чрез активното предоставяне на услуги за доброволно консултиране и изследване за ХИВ на групите в най-голям риск.

Според направените изследвания става ясно, че регистрираните случаи се концентрират основно в по-големите области на страната: София – 67 лица, в област Пловдив – 15 лица, Варна – 9 лица, Бургас – 7 лица, Кюстендил и Благоевград – 6 лица, по 5 лица в областите: Стара Загора и Русе, по 4 лица в областите: Перник и Пазарджик, по 3 лица в областите: Плевен, Враца, Ловеч, Велико Търново, Силистра, София област, Разград и единични случаи в останалите области.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: