Вандали посегнаха на Центъра за деца с аутизъм в Плевен

26.08.2018 11:01

В нощта на 24 срещу 25 август е извършена брутална гавра с Центъра за деца с аутизъм за Северна България в Плевен, който се намира в сграда, предоставена от Община Плевен с решение на ОбС – Плевен и се ремонтира от Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Аутизъм Днес“ само с помощта на дарения. Това съобщиха за „Плевен за Плевен“ потърпевшите от вандалския акт.

„Не можем да си позволим охранителна система за цялата сграда. Вандализмът е извършен в частта от сградата, в която няма СОТ. Призоваваме всички плевенчани и всички, които могат да помогнат да продължи изграждането на Центъра и децата с аутизъм в Плевен и региона да имат място, където да получават висококачествена терапевтична грижа и шанс за социално включване в обществото!“, апелират от Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и Сдружение „Аутизъм Днес“.

Според специалисти, проникналите вандали в детския център са познавали добре сградата и помещенията.

В България няма статистика, но по данни на Autism Society of America към 2018 г. 1 на всеки 48 деца страда от разстройство от аутистичния спектър, през 2017- 1 на всеки 58, през 2010- 1 на всеки 150, преди 20 години – 1 на 10 000.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: