31 сорта представиха на Открития ден на десертното и виненото грозде в ИЛВ – Плевен (галерия)

23.08.2018 12:22

Изложба, включваща 31 сорта грозде, узряващи в този период на годината, представи в рамките на Открития ден на десертното и виненото грозде Институтът по лозарство и винарство в Плевен. Както писахме, организатори на традиционната проява са Министерство на земеделието и храните, Селскостопанска академия – София и ИЛВ – Плевен. На вниманието на гостите в изложбата бяха показани и 3 от най-новите сортове грозде на Института, които са в последна година на изпитване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните. Това са кандидат-сортовете десертно грозде „Найден“, „Вит“ и „Миро“. От тази година те трябва да бъдат утвърдени от агенцията и догодина ще бъдат патентовани. По думите на проф. Мирослав Иванов, завеждащ отдел „Сортове и сортоподдържане“ в ИЛВ – Плевен, предимството на трите сорта е, че са с отлични органометрични качества и превъзходен външен вид, като според него могат да конкурират всички сортове в направление „Десертно гроздопроизводство“.

Проф. Иванов не скри, че лошото на този етап е липсата на държавна политика в сектор лозарство, която да стимулира производителите на грозде и лозов посадъчен материал. Именно поради тази причина на днешното заседание, което ще се проведе в рамките на на Открития ден на десертното и виненото грозде, ще се опитаме да възродим Лозарския съюз, който беше браншовата организация, защитаваща интересите на лозарите, сподели специалистът от ИЛВ – Плевен. Той изрази надежда, че възраждането на организацията може да се случи още непосредствено след тазгодишната кампания – през октомври или ноември. Разбира се, ще се постараем това да стане тук, тъй като Плевен е центърът на лозарството и лозарската наука, посочи Мирослав Иванов.

Според проф. Мирослав Иванов, възраждането на браншовата лозарска организация може да стане факт още през тази година

Колкото до реколтата тази година, той сподели, че тя ще бъде нормална, въпреки климатичните катаклизми и падналите локални градушки. „Очакванията са гроздето да бъде с добро качество и да остане на същата цена. Проблемът е, че изкупната му цена е сравнително ниска, като с възраждането на браншовата организация целта ни ще бъде именно да има кой да защитава интересите на лозарите и производството да се стимулира. Защото ако преди години България три пъти е била на първо място по износ на десертно грозде, то днес на родния пазар не може да се намери такова“, обобщи проф. Мирослав Иванов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: