Кметът Спартански с конкретно предложение къде да бъде преместен пазарът за автомобили

23.08.2018 12:13

Кметът Георг Спартански внася на предстоящата на 30 август, четвъртък, сесия на Общински съвет – Плевен предложение за преместване на т.нар. пазар за автомобили, който се организира всяка неделя до зала „Балканстрой”. Темата е актуална в последните месеци като не един път градоначалникът е изразявал своето мнение, че около „Балканстрой” не е най-подходящото място за такъв пазар, още повече, че там не се продават само автомобили, но и куп вещи за дома.

В предложението си кметът посочва, че обособеното тържище е незаконно върху имот публична общинска собственост.

„Този нерегламентиран пазар блокира движението на моторни превозни средства, включително и на градския транспорт и създава реална опасност от пътно-транспортни произшествия. От друга страна, струпването на десетки граждани – търговци и посетители – води до масово замърсяване на публичните пространства и в края на неделния ден в района остават тонове отпадъци, които се почистват за сметка на общинския бюджет”, посочва още в мотивите си към предложението Георг Спартански.

И добавя: „Не е тайна и фактът, че на този битпазар се продават стоки, придобити чрез престъпления, акцизни стоки без бандерол и пр., за което нееднократно съм сезиран от Прокуратурата и МВР.”.

Съгласно нормативната уредба, става ясно още от предложението на кмета на Плевен, пазари могат да се изграждат само след решение на Общинския  съвет, а такова в случая няма и следователно тържището край „Балканстрой” е незаконно.

По този повод, а и за решаване на посочените проблеми, Спартански предлага да се обсъди пазарът за автомобили да бъде разположен в неделен ден на входа на стадион „Плевен” на ул. „Самуил”. Стопанисването да бъде възложено на „Тибор” ЕАД.

Предложението е мястото да бъде разделено на сектори за паркоместа, да има два входа/изхода, да се събират такси от търговците, както и да бъде осигурена химическа тоалетна, контейнери за отпадъци.

Окончателното решение и каква ще е съдбата на пазара за автомобили на Плевен имат местните депутати.

Очаквайте подробности!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: