С поредица инициативи Културен център „Евгений Босилков“ – Белене ще почете паметта на невинните жертви на тоталитаризма

23.08.2018 7:50

От 23 август до 9 септември Културен център „Евгений Босилков“ – Белене организира поредица инициативи, с които ще бъде почетена паметта на невинните жертви на тоталитарния режим. Това съобщи неговият председател отец Паоло Кортези. Проявите са обединени под мотото „Всички за един, един за всички“. За нас паметта и почитта към невинните жертви е една от основите на човещината и един от пиластрите на всички религии, и една базиларна ценност на Европа, и много е важно да бъдем единни и да почитаме заедно всичките невинни жертви, споделя отец Паоло.

Защо от 23 август до 9 септември?

На 23 август 1939 г. тоталитарните режими на СССР и Третият райх подписват пакта Рибентроп-Молотов и след броени дни започват Втора световна война. На 9-ти септември 1944 г. в България се установява тоталитарен режим, който приключва през 1989 г. На 23 август всяка година Европа отдава почит на жертвите от тоталитарните режими.

От 23-ти август до 9-ти септември всеки, който се включи в инициативата, ще има възможността да посети места за памет:

• Гонда вода и Свети Никола – място на концлагера от 1941 до 1943 г.
• село Покрован – място на клането през 1913 г.
• град София, църква Св. Неделя и Мемориала за жертвите на комунизма пред НДК.
• град Самоков, местността Черна Скала, място за масови убийства.
• град Лом, откъдето тръгнаха за лагерите на смъртта българските евреи.
• град Ловеч, място на концлагера от 1959 г. до 1962 г.
• село Ястребино, място където през 1943 г. са разстреляни невинни деца.
• град Белене, родното място на монс. Босилков и място за концлагер от 1949 г. до 1989 г.

От 23-ти август до 9-ти септември участниците ще четат книги за тоталитарните режими и жертвите им. В светилището на Евгений Босилков има отворена библиотека, с повече от 300 книги посветени на темата, на разположение на всички. Всеки ще може да посети и изложбата “Евгений Босилков и мъчениците на XX век”. „В светилището на Евгений Босилков подготвихме тази изложба на български, френски и италиански език, със снимков и документален материал. На 9-ти септември ще закрием тази инициатива в светилището на Евгений Босилков, с концерт на Плевенската филхармония – Миса да Реквием от Моцарт, посветен на Евгений Босилков и всички жертви на тоталитарните режими“, каза още отец Паоло Кортези.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: