Отбелязваме Mеждународния ден на хуманитарните дейности

19.08.2018 9:00

oon

Този ден е посветен на хуманитарните работници – мъже и жени, които носят облекчение, помощ и надежда на милиони жертви на кризи в най-опасните райони в света.
Международният ден на хуманитарните дейности води началото си от 2008 г. – тогава Общото събрание на ООН избира 19 август в памет на 22 хуманитарни работници на ООН, убити при бомбена експлозия в офиса на ООН в Багдад, Ирак, на 19 август 2003 г. Един от загиналите е специалният представител на генералния секретар на ООН Серджу Виейра ди Мелу.
Днес в света има повече от половин милион хуманитарни работници – специалисти по оказване на помощ и специалисти в областта на развитието. Дирекцията за хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия (ECHO) има повече от 400 специалисти в областта на хуманитарните дейности, действащи в 47 служби по места, където хуманитарната помощ е най-необходима. Тяхната работа се състои в това да наблюдават и оценяват финансирани от ECHO проекти и да гарантират ефективното и бързо предоставяне на съобразена с нуждите помощ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: