Северняшкият ансамбъл ще е специален гост на Националния фолклорен събор „Ритъмът на България“

17.08.2018 15:11


Фолклорни състави от цялата страна си дават среща на 18.08.2018 г,, събота, в Ловеч за третото издание на „Ритъмът на България 2018“. Националният фолклорен събор е включен в Културния календар на Община Ловеч и ще събре над 35 самодейни танцови и певчески формации с над 700 участника.

Събитието ще започне в 10.00 часа в Двора на бившата Казарма и ще продължи през целия ден с изпълнения на участниците.

На откритата сцена ще има разнообразна фолклорна програма. Самостоятелни концерти ще изнесат съорганизаторите НЧ „Бяла Анаста 2016“-Ловеч и НЧ „Напредък-1920г.“ с.Баховица. За трета поредна година в Ловеч ще бъдат състави от Криводол, с. Борики, Малиново, Умаревци, Горан, Чавдарци, Лешница, Радювене, Хлевене, Славяни.Участие са заявили и групи от с. Александрово, Г. Павликене, Глогово, Градешница, Голец, Дебнево, с. Добри Дял, Летница, с. Мрамор, Стара Загора, Елин Пелин, Овча Могила, Страшимирово и други.

Читалищата от Община Ловеч ще покажат традиционни занаяти и обичаи от своя край в специално подредени шатри. Гостите ще могат да опитат горански млечни продукти, малиновска баклава, кулинарни произведения от Деветаки, ще видят как се обработва вълна, традиционна седянка и други местни обичаи и традиции.

Ще има надиграване между двойки танцьори, излъчени от танцовите състави. Оценката за надиграването ще даде публиката със своите аплодисменти.

Съборът ще завърши в 19.00 часа с концерт на Северняшкия ансамбъл Плевен.

Към всички гости на събора-любители на българския фолклор от цяла България е изпратена покана по възможност да бъдат облечени в народни носии или елементи от носията. За гостите и изпълнителите се предвиждат хоротеки, забавни игри, демонстрации, през целия ден – всеки да се хване на хорото в общото веселие.

„Ритъмът на България“ се проведе успешно в две поредни години на сцената в кв. „Вароша“ с изпълнители от всички възрасти и народни изкуства. Миналата година завърши с голямо Хоро на двата моста – свързващо Покрития и транспортния мост в Ловеч. Това бе вълнуващо и незабравимо преживяване за участници и гости на Ловеч.

Тази година събитието се завръща в променен формат с амбицията да се превърне в събитие с национално значение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: