В Рупци и Чомаковци отслужиха курбани навръх Голяма Богородица

15.08.2018 17:43

В днешния празничен ден по традиция в две от населените места в община Червен бряг – село Рупци и село Чомаковци, се състоя курбан за здраве. Това информират от пресцентъра на Община Червен бряг.

Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.
Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.
Имен ден празнуват кръстените с имената: Мария, Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: