Народно Читалище „Зора -1990г.” с. Победа подари на малките си актьори екскурзия до Двора на кирилицата и Мадарския конник

13.08.2018 11:16

На 12 август 2018г. Народно Читалище „Зора -1990г.” село Победа организира екскурзия за местната общност до Двора на кирилицата в Стара Плиска и Мадарския конник. Незабравимото преживяване бе подарък за малките актьори, участвали в проекта на НЧ”Зора-1990г.” село Победа „С куклен театър из Европа”, който получи награда в Конкурс АГОРА на името на „Дамян Минков” за социално изкуство.
Групата разгледа впечатляващия комплекс “Дворът на кирилицата” включващ свързани едно с друго външно и вътрешно пространство.


Входната порта въведе екскурзиантите към Буквите – мястото, където са разположени внушителните скулптури – ръчно резбовани от камък – на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ.
Групата продължи към картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването и създаването на кирилицата. Там децата написаха възхищението си от уникалния куртурно- исторически комплекс в книгата за впечатления.
Влизайки в залата на първия етаж на Крепостта, посетителите прекрачиха границите на времето и се оказаха в средновековната атмосфера на буквосътворението. Пред тях оживя историята на писмеността. Върху каменен подиум бе разположена композиция с восъчни фигури на учениците на славянските първоучители –Климент, Наум и Ангеларий.


От там се отправиха към Крепостта – символ на защита и съхранение на българщината и писмеността. Автентична каменна сграда с кула и бойници, а двете огромни зали на първия и втория ѝ етаж са приютили най-значимото от историята на кирилицата и България.
Особено впечатляващо бе посещението на зала „Българска слава” ,където се намират восъчните фигури на най-значимите български ханове и царе –хан Аспарух, хан Кубрат, хан Тервел, хан Омуртаг, хан Крум, цар Борис I Михаил.
Пред Крепостта разгледаха уникалната Алея на писателите, на която са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица.
На специално място, върху внушителна стена са поставени барелефи на автори, които са създавали на кирилица и книги за деца.


Екскурзията за малките актьори, участвали в реализирането на проекта „С куклен театър из ЕВропа” се осъществи с финансовата подкрепа на СПОФ „Читалища” гр.Плевен с изп. директор Даниела Димитрова, на г-н Юри Ненчев – Общински съветник Община Долна Митрополия и г-жа Маргарита Бешева – управител на „Алекс-М”ООД с.Победа, на които читалищния екип изказва сърдечна благодарност.
Да си дарител за духовното обогатяване на деца в Европейската година на културното наследство е чест и достойнство.
Удовлетворени сме, че спазихме завета на Паисий към днешните поколения : “Българино, знай своя род и език!“
Информация и снимки: Народно Читалище „Зора -1990г.” село Победа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: