230 участници от 23 населени места ще участват в кулинарно-фолклорния фестивал в Асеново тази събота

08.08.2018 15:31

230 участници от 23 населени места ще участват в тазгодишното осмо издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, който ще се проведе тази събота – 11 август, в никополското село Асеново. Това съобщиха организаторите от Народно читалище „Петър Парчевич – 1927”, чийто партньори в традиционната инициатива са Община Никопол и Кметство село Асеново.

Общо 78 готвачи със 183 храни ще се включат във всички направления, като 59 готвачи ще представят 105 традиционни храни и ще се състезават за призовите три места в направленията „Най вкусно” и „Най-автентично” традиционно ястие. 23-ма готвачи ще представят 31 храни в направление „Кулинарно вдъхновение”, което също ще излъчи 3-ма победители, а 16 готвачи ще се борят за призовите три места, като се представят със 17 храни от националната кухня на: Гърция, Германия, Холандия, Турция, Русия, Румъния, Испания, САЩ и Италия в направлението „Кухня без граници”, посветено на „2018 – Европейска година на културно наследство”. Фестивалът в Асеново е включен в официалната културна програма на събитието в България и има правото да използва официалното лого и хаштаг на инициативата.

10 храни ще участват в конкурса „Аз приготвих банатско ястие” и ще се конкурират за двата приза „Майстор на банатското ястие” за ястие и за тестено изделие. Ще бъде връчена и награда за най-малък участник, който ще грабне приза „Голяма надежда”. До 10 участници ще видим в състезанието за рязане на лук „През сълзи към победа”, като призът е един. Всеки гост може да се запише за участие – желаещите ще се записват на щаба на фестивала в деня на събитието до 08:30 часа. До 20 участници ще се състезават в надяждането с кисело мляко „Кой изяде млякото?!?”, като призът е един и е осигурен от спонсора ни ЕТ „Милица Лазарова-90” – гр. Славяново. Всеки гост може да се запише за участие – желаещите се записват на щаба на фестивала в деня на събитието до 09:00 часа.

12 състава и индивидуални изпълнители ще се състезават за купите на фестивала в направление фолклор, което за първа година има конкурсен характер също. Специално за народното веселие от 09:30 часа концерт ще изнесе народната певица Ана – Мария Трайкова.

Международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” е събитие, което се организира от Народно читалище „Петър Парчевич – 1927” в партньорство с община Никопол и кметство село Асеново. Идеята се ражда след посещение на секретаря на читалището – Мария Иванова на подобен тип събитие в унгарският град Козард. Инициативата стартира през 2011 г., като проект към Сдружение „Платформа АГОРА” в тяхното направление „Фестивали”. Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения. Събитието бързо се развива през годините и постепенно въвежда нови категории и раздели, развива конкурсен характер и става все по-популярно, излъчвано по множество телевизии и отразявано в редица печатни и електронни издания.

Снимки: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: