В Плевен потреблението на незаконни цигари е почти двойно от средното за страната

08.08.2018 16:59

5.8% е делът на потребление на незаконни цигари през първото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Това е спад с 0.8% спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се осъществява в България. Данните бяха представени на традиционната работна среща, организирана от петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ с представители на правителството и правоприлагащите органи. Резултатите бяха представени пред министър-председателя Бойко Борисов, министри и представители на ръководствата на всички ведомства и държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата – Министерството на вътрешните работи, прокуратурата, Министерството на финансите работи, Агенция Митници и парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, намалява в някои от населените места. За Плевен делът е 9.5%, а на челните места са Асеновград – 18%, Перник – 14.7% и Благоевград – 14.5%.

Това е поредното изследване, което показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това, системно се появяват и нови марки от типа „Illicit whites” (брандове без аналог на легалния пазар у нас), които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни, масово предлагани, варианти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: