Д-р Калин Поповски пред „Плевен за Плевен“ – за изминалия парламентарен сезон, решенията за Плевен и предстоящите избори

05.08.2018 11:16

– Д-р Поповски, измина един доста интересен парламентарен сезон. Каква е вашата оценка за това, което се случи през тази една година?

– Този парламентарен сезон действително беше доста бурен – имаше и вот на недоверие, и тежки оспорвания на някои точки от страна на опозицията. Трябва да отбележим, че той бе и в рамките на европредседателството ни, което от своя страна получи положителна международна оценка. Отчетени бяха редица положителни процеси – и по линия на интеграцията на Западните Балкани, и като цяло по линия на външната ни политика. Знаете добре какво е геостратегическото ни място и ние трябва да поддържаме едни добри взаимоотношения и с Русия, и с Турция, която е близо до нас и е част от евентуалния бъдещ газов поток, който ще премине и през България.

– Кои, според вас, бяха най-важните решения, касаещи Плевенска област?

– Две са нещата от огромно значение за Плевенска област. Едното от тях е довършването на автомагистрала „Хемус“ до Велико Търново в рамките на настоящия мандат на правителството. Оптимист съм, че това ще се случи. По първия лот вече се работи, а предстоят търгове и за другите два лота, които ще се строят едновременно.

Най-важното решение за Плевенско, което е и стратегически важно за цялата страна, е размразяването на проекта АЕЦ „Белене“. Ние гласувахме решение, с което Народното събрание задължи и упълномощи Правителството до 30 септември да намери стратегически инвеститор за дострояването на централата. В момента според различни оценки имаме инвестирани между 3 и 4 милиарда лева, като това е стойността на двата реактора плюс лицензираната площадка, която е изградена частично. Тези средства могат да бъдат апортна вноска на държавата в едно публично-частно партньорство, като намирайки инвеститор, можем да достроим АЕЦ без държавата да плаща повече пари. Разбира се, тя ще има миноритарен дял в едно ново дружество, но пък КЕВР е контролен орган, който регулира цената на тока и продажбите и държавата винаги ще може да влияе върху тях. Този проект е жизненоважен за цялата страна, като ще има около един месец за представяне на различните варианти и избор на най-рационалния от тях. Шансовете са много големи, тъй като има интерес и от западни, и от китайски инвеститори.

– Какво ще даде на Плевенско изграждането на АЕЦ „Белене“?

– За Плевенска област това ще означава един инфраструктурен проект с над 15 млрд. лв. чуждестранни инвестиции. Големите инвестиции ще бъдат в Плевен и Белене, като областният център ще бъде, така да се каже, базовият лагер, тъй като големите фирми вероятно ще закупят офиси тук, като част от мащабния проект. Разбира се, ще има много нови работни места, защото реализацията на проекта, извън високите технологии, е свързана и с бетонови възли, и с цехове за арматура.

– Вие сте зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание. Кои, според вас, бяха акцентите в дейността й през този парламентарен сезон?

– Комисията по труда, социалната и демографската политика е една изключително тежка комисия, която като брой закони и поправки е много по-тежка дори от Здравната комисия, на която също съм член. За никого не е тайна, че социалните проблеми са много, като те не са от вчера или от днес, а са натрупани от началото на демокрацията. Знаете какъв труден преход преживяхме – много хора не се осигуряваха здравно или социално. Сега тези фондове трябва тепърва да се пълнят, за да могат средствата да се ползват от хората, които реално имат нужда от тях. Това полукриминално минало на държавата в продължение на доста години ни доведе дотам, че фондовете останаха с малко средства и големият процент от финансирането им става с трансфери от държавния бюджет.

Както казах и в пленарна зала, министър Бисер Петков е човекът, стоящ на най-горещия стол в този кабинет. Не му завиждам, тъй като е подложен на тройна канонада от атаки – и от протестиращи, и от опозицията, и от някои законодателни инициативи на омбудсмана Мая Манолова. По-важното е, че и г-жа Манолова се съгласи с нас, че трите социални закона – за личната помощ, за социалната интергация и за хората с увреждания, трябва да се гледат заедно през есента. Те касаят много средства и не можем да ги приемем още днес – както Корнелия Нинова искаше да работим без отпуска – защото сме в средата на бюджетната година. Всеки от тях е свързан с милиони левове, които трябва да се влеят в социалните фондове от други пера на бюджета, а това няма как да се случи без актуализация на настоящия бюджет. Тоест, тези средства могат да бъдат предвидени в бюджета за 2019-а и така без значение дали приемем закона сега или през есента, то ефектът му ще бъде от 1 януари.

Пак казвам, проблемите са трупани през годините и е невъзможно да ги разрешим с магическа пръчка. Протестиращите майки, които виждате по медиите, имат деца с неработоспособност между 90 или 100% или бившата първа група инвалидност. Те протестират, защото докато децата им навършат 18 години, пенсиите им са 930 лева, но в момента, в който навършат пълнолетие, слизат на 230 лева, макар че грижите, от които имат нужда, остават същите. Тук е най-големият проблем и затова в момента се обмислят варианти за евентуално обвързване на пенсията след навършване на пълнолетие с минималната работна заплата, която знаете, че се повишава почти всяка година или пък за други финансови компенсации. В крайна сметка, целта е да се вземе решение, което да бъде в полза на майките и техните деца.

– Разнобоят между двама от лидерите на „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов и Волен Сидеров, се превърна в една от най-горещите теми в страната пред дни. Какво всъщност се случи и туширано ли е напрежението вече?

– Парламентарната група на „Обединени патриоти“ е от 27 депутати, като 11 са от ВМРО, 8 от НФСБ и 8 от „Атака“. Въпреки че сме най-много, ние никога не сме търсили доминация в групата и всички в нея поддържаме колегиални, дори бих казал приятелски, отношения. Освен това, практика в групата е да се използва експертизата на колега от друга партия, който е по-запознат с материята в конкретния законопроект. НФСБ, например, имат един отличен юрист в лицето на Христиан Митев, а в „Атака“ е Николай Александров, който е много добър икономист.

Двамата лидери, за които ме питате, имат някакви стари вражди, които понякога избуяват буквално за няма нищо. Обикновено, тези недоразумения се изглаждат във вторник в 17 часа, когато е събирането на групата в Парламента преди началото на съответната законодателна седмица. В конкретния случай се получи едно разминаване, тъй като от „Атака“ влезе един законопроект, който не бе разгледан на въпросното събиране във вторник и не бе коментиран от цялата група. „Атака“ го пусна буквално на своя глава в последния момент, което принуди Валери Симеонов да направи коментар от позицията на своите осем човека в парламентарната група и напрежението стана факт. Въпреки всичко, обаче, видяхте проявата на здрав разум от страна на Красимир Каракачанов и премиера Борисов. Те реагираха много бързо и конфликтът, който в един момент прерасна в междуличностен, бе туширан. Смятам, че това, което Каракачанов и Борисов направиха, е за общото благо на страната, тъй като никой няма нужда от нови предсрочни избори и от това да хвърлим страната в нов хаос.

– През 2019 г. ще се проведат избори за Европарламент и за местна власт. Започна ли вече подготовката при вас за двата вота?

– Ако говорим за евроизборите, подготовката при нас и по-конкретно при нашия кандидат Ангел Джамбазки не е спирала. Няма съмнение, че той е най-активният, а и най-популярният български евродепутат. Колкото до „Обединени патриоти“, трите партии от коалицията сме си дали срок до месец октомври, в който да имаме яснота дали тя ще се запази за евровота. Ако това се случи и водач на листата е Ангел Джамбазки, резултатите ще бъдат най-добри. Съответно, на второ и трето място в листата могат да бъдат поставени хора от НФСБ и „Атака“. Наскоро едно социологическо проучване посочи, че имаме реален шанс да вкараме трима евродепутати. Бих се радвал, ако това се случи. Още повече, ако те са от трите партии, за да има паритет и там.

Ние искаме тази коалиция да се запази и за евроизборите, и за местния вот, което бе заявено нееднократно и от Красимир Каракачанов в национален ефир. Защото хората трябва да разберат, че ние не сме се събрали за два дни с цел да станем част от управлението. Нашата перспектива е дългосрочна, още повече виждайки, че Европа е застрашена от проблемите с емигрантите. Факт е, че и в други страни партии от нашия спектър започнаха да печелят сериозни проценти – така се случи и в Австрия, и в Италия. „Обединени патриоти“ е един старт на патриотичните сили в управлението на България и той няма да спре дотук. Тъкмо напротив – аз смятам, че хората ще видят какви разумни неща предлагаме и в национален, и в международен план.

Ако запазим коалицията за евроизборите, това ще бъде една огромна стъпка за местния вот. Знаем, че той е малко по-различен и в него се намесват много партии от непарламентарно представените, които дават регистрациите си на различни хора с авторитет в региона. В Плевен „Обединени патриоти“ задължително ще имат свой кандидат за кмет, както и листа с кандидати за съветници. Обмисляме три-четири варианта за кандидат-градоначалник, като е възможно той да е гражданско, а не чисто партийно лице. Колкото до листата, има една такава логика при 40 места за Общински съвет – Плевен трите партии да имат по 10 кандидати, а останалите 10 да бъдат от гражданската квота.

Очакванията ми са да спечелим минимум 7-8 места в ОбС – Плевен, като това ще е една сериозна тежест в местния парламент, още повече, че в листата си ще заложим на доказани експерти. Не мисля, че ще бъде изненада и ако нашият кандидат за кмет стигне до балотаж. Според мен, това е напълно възможно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: