ОбС – Плевен прие плана за общинските концесии за 2018 – 2022 г.

01.08.2018 15:27

План за действие на общинските концесии на територията на общината за периода 2018 – 2022 г. прие Общинският съвет на Плевен. Планът е отворен документ и може да бъде допълван и изменян във времето, информира във връзка с решението председателят на местния парламент Мартин Митев.
„Министерски съвет одобри Националната стратегия за развитие на концесиите в страната за посочения период през май тази година. Съгласно разпоредбите на Закона за концесиите, Общинският съвет приема план за действие на общинските концесии на територията на общината. В Закона е записано, че правомощията на концедент за общинските концесии се изпълняват от кмета на дадената община, но с оглед осигуряване на административен контрол и защита на обществения интерес е предвидено съответният общински съвет да одобрява основните актове, свързани с възлагането и изпълнението на общинските концесии – това са откриване и прекратяване на процедура, както и изменение и прекратяване на концесионните договори. Общинският съвет е този, който одобрява и годишния отчет на кмета за изпълнението на включените в Плана за действие проекти и на концесионните договори за общинските концесии“, поясни Мартин Митев. Той информира, че към настоящия момент Община Плевен има сключени пет концесионни договора. Те са за язовир „Бохот – 2“ /договорът е от 13.08.2013 г./, за обекти в Градската градина и Гаровата градина в Плевен, за извършване на търговска дейност в парк „Гривица“ и за язовир в землището на с. Пелишат.
За язовир „Бохот – 1“ концесията е прекратена с решение на Общинския съвет от 26.10.2017г. поради системно забавяне на концесионните вноски и натрупани задължения. В последствие концесионерът е обжалвал прекратяването и е образувано търговско дело, което не приключило с влязъл в сила акт. В процеса на съдебното производство, концесионерът е внесъл една голяма част от паричното задължение.
За язовира в землището на с. Пелишат, има внесено 6-месечно предизвестие от концесионера за едностранно прекратяване на концесионния договор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: