Найден Зеленогорски: Парламентът осъществява брутален и циничен лобизъм в полза на олигарси

27.07.2018 14:27

В България функционира неефективна демокрация. Парламентът осъществява лобизъм в полза на олигарси. Парламентарните групи не са контролирани от партиите, а приличат на инструменти в ръцете на хора със силно политико-икономическо влияние.

Това заяви заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ в ТВ+.

„Движение България на гражданите“ призова президента да наложи вето върху промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол,  които облагодетелстват  много фирми с приватизационни сделки, включително и Кирил Домусчиев, с милиони левове. Логично, предвид последните събития, ветото беше наложено, коментира той.

Според Freedom House качеството на демокрация в страната се влошава и се връща на нивото от 2004 година, а по медийна свобода сме на незавидното  111 място.  Това, както и фактът, че почти 25% от вотът на избори в България е купен или корпоративен, поставя остро въпроса за нивото на демокрация в страната, добави Зеленогорски.

Обществото трябва да следи внимателно за начина, по който ще бъдат похарчени платените от данъкоплатците за ремонт на язовири 500 милиона лева. Стриктното спазване на Закона за обществените поръчки и пълната прозрачност на процеса в случая са от изключително значение, предвид идеята на правителството няколко държавни фирми, без необходимия капацитет, да управляват тези ресурси, каза още той.

В голямата управляваща коалиция, а и сред Обединените патриоти, има тежки разломи и растящо поклонничество пред Кремъл. Това поставя пред изпитание прозападния път на България, както и демокрацията, спазването на човешките права и пълноценното ни членство в ЕС и НАТО, категоричен бе Найден  Зеленогорски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: