Важна среща на кмета Спартански с министъра на младежта и спорта Кралев

23.07.2018 16:48

Кметът на Плевен Георг Спартански е провел важна среща в София с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Тя е реализирана със съдействието на народният представител от 15 МИР Плевен Пламен Тачев, като са обсъдени 4 важни пункта от спортната инфраструктура на града ни: Многофункционална спортна зала в Плевен, проектът за спортен комплекс с лекоатлетическа писта, състоанието на двете спортни зали – Балканстрой и Плевен.


Спортния министър Кралев е предложил на градоначалника Общината да кандидатства за целево финансиране за довършителните ремонтни дейности в зала „Балканстрой“ и газификацията на зала „Спартак“, като е гарантирал своята подкрепа. За газификация и на лекоатлетическата зала, която е държавна собственост, ще настоява кметът Спартански. В рамките на своя бюджет, ведомство на Кралев е в правомощията си да отпуска до 300 000 лева за ремонти на спортни съоръжения и обекти.


Според кмета Спартански, министър Кралев е запознат с историята и развитието на строителните дейности около проекта за новата Многофункционална спортна зала в Плевен. Припомняме на читателите ни, че през февруари 2014-та година Министерският съвет със свое решение отпусна 2 млн. лв., с които трябваше да бъде изпълнена първата фаза на проекта, включваща работно проектиране и стартиране на първи етап на строителните дейности. Стойността на целия проект бе 12 809 284 лв. Предвиждаше се залата да бъде построена на площ от 4426 кв. м, а разгърнатата й застроена площ да е 6458 кв. м и да разполага с 3060 седящи места.


По- късно през юли същата година бе публикувана официално от община Плевен и обявата за обществеността за инвестиционно предложение „Изграждане на многофункционална спортна зала“ публикува на сайта си Община Плевен. Предмет на разработката бе идеен проект за изграждане на Многофункционална спортна зала в Плевен, както и комуникационното и обезпечаване, паркинги, благоустройство и озеленяване на прилежащия терен. За изграждането на новата сграда трябваше да бъде разрушена масивната сграда към колопистата, която не се поддържа и не се експлоатира.
Многофункционалната спортна зала условно бе разделена на няколко зони: игрище с трибуни за зрители, зона за спортисти към залата (съблекални, спомагателни помещения), зона за посетители (фоайета, гардероби, санитарни възли, кафене), административна зона, конферентна зона, зона за други спортове (малки зали, съблекални и др.) и зона за официални гости. Обявената площ на парцела пък бе 33533,65 кв. м.
Първият транш за строежа на Многофункционална спортна зала в Плевен бе от 2 млн лева. След неговото усвояване последва повече от 2-годишно „затишие“, което накара кметът и шефът на местния парламент в Плевен да отправят няколко пъти официални и неофициални запитвания към министерския съвет за втората фаза и довършването на проекта. Припомняме, че само и единствено в правомощията на висшия орган на изпълнителната власт е да вземе решение за продължаване на финансирането на строежа на залата.


На оперативното заседание на Община Плевен днес стана ясно, че следващата стъпка на кмета Спартански ще е да проведе разговор с проектантите на Многофункционална спортна зала за евентуални корекции в проекта, свързани с възможността за намаляване на разгърната площ и капацитета на сградата. Целта е ясна: коригиране на предвидените първоначални разходи и търсене на оптимално и приемливо за Министерския съвет решение, което да доведе през взаимни компромиси до довършването на така чакания от всички плевенчани обект.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: