Президентът на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия посети Плевен

19.07.2018 17:29

В периода 16 – 18 юли 2018 г. за първи път Президентът на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS проф. Рене Верхайен от Франция и членове на Съвета посетиха Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и София. Целта на посещението бе избор на локация за провеждането на ХI Годишен Конгрес на Европейската Асоциация по роботика през 2019 с домакин на събитието Медицински университет – Плевен. Мотото на европейския форум, който ще се организира под егидата на университета, ще бъде: Отвъд границите със знание и иновации.


Проф. Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, член за втори мандат на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS, посрещна своите колеги за първи път в университета. Той ги запозна с модерната база на Телекомуникационния ендоскопски център и им демонстрира високотехнологичните решения за обучение на българските и чуждестранни студенти – 3D студио за излъчване на Хирургия на живо, 3D медицинска маса за виртуални дисекции за прецизна предоперативна подготовка, виртуална зала с последно поколение симулатори и експериментална операционна зала за обучение върху живи тъкани. Европейските гости се разходиха и в Музея на минимално инвазивната хирургия с първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система Da Vinci Si, миниатюра на Хайфу апарат и над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минимално инвазивната хирургия.
Основната задача на Президента и на членовете на съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS бе да изберат и определят локация за провеждане на Европейския конгрес в София. Форумът ще се организира от Медицински университет – Плевен, а мястото на събитието ще е най-старата Алма Матер – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, периодът е 12-14 септември 2019 г. Решението бе взето след обиколка на няколко локации, провеждане на заседания и среща с Ръководството на Софийския университет.
На юбилейното 10 издание на Европейския Конгрес по роботизирана гинекологична хирургия SERGS през м. септември 2018 г. в Милано, Италия, Ректорът проф. Славчо Томов ще представи домакинството на ХI Годишен Конгрес на Европейската Асоциация по роботика през 2019 в София, научния комитет и научната програма на форума.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: