В Плевенско на този етап няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни

19.07.2018 15:54

Мерки във връзка с три заболявания – африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни обсъди днес на свое заседание областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните от 16 юли. Комисията бе председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, която запозна присъстващите със заповедта на министъра.
„На този етап на територията на област Плевен няма регистрирани случаи на нито едно от тези заболяванията африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни. Епизоотичната обстановка за момента е спокойна. Заболяванията не са опасни за хората и от тази гледна точка няма пряка заплаха за здравето на населението, но са свързани със сериозни икономически загуби за стопаните.“, каза директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. Той подчерта, че ключово при мерките, отнасящи се до африканската чума по свинете, е да се предотврати въвеждането на територията на България на свинско месо и продукти със съдържание на свинско месо от страни, където има такива огнища „това за нас е Румъния, която непосредствено граничи с нас“. „В тази връзка са въведени редица задължения на БАБХ, Митница и гранична полиция за извършване на проверки. В област Плевен има един пункт, където могат да влязат храни с такъв произход /става дума посредством личен багаж/и това е ферибот Никопол с пристанище Никопол. Там вече има организиран ветеринарно-медицински контрол, който се осъществява със служители на областната дирекция на агенцията по безопасност на храните съвместно с гранична полиция в Никопол. Проверяват се всички превозни средства, които влизат на територията на България и при откриване на храни със съдържание на свинско месо се конфискуват и предават за унищожаване в екарисаж. Съгласно заповедта на министъра всички транспортни средства, влизащи на територията на страната следва да бъдат подложени на дезинсекция“, обясни д-р Йорданов.
Симптоматиката и клиничното проявление на трите заболявания представи пред присъстващите д-р Илиев от ОДБХ- Плевен.Той подчерта, че африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни са болести, които до скоро не са имали огнища в Европейския континент.
От вчера е създаден Национален кризисен щаб към БАБХ, който е с близо 20 члена, отговарящи по различните направления. Неговата задача е да подпомага изпълнителния директор на агенцията при вземане на решения, да обезпечава техническите ресурси за координиране изпълнението на задачите, да събира, обобщава и анализира информация, да ръководи, координира и контролира дейността на областните епизоотични комисии и да следи за появата на информация за заболяването, както в държавите членки, така и в трети страни и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: