18 юли – Ден на „Гражданска защита”

18.07.2019 7:10

На 18 юли 1936 г. с Указ № 310 цар Борис ІІІ утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България.


С Решение № 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 година денят на утвърждаването е обявен за професионален празник на служителите от тогавашната „Гражданска защита”. По този начин се отдава полагащото се значение на приемствеността и приноса в развитието на защитата на населението при различни видове природни и технологични опасности, преминала през различни етапи, чрез специализирани структури с различна подчиненост и наименования.
На 1 януари 2011 г. се създава Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, която обединява Главна дирекция „Гражданска защита“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване“.
Наред с Професионалния празник 14 септември (датата, на която през 1905 г. е учредено първото професионално обединение на пожарникарите в България), служителите от ГДПБЗН, както и ветераните от „Гражданска отбрана” и „Гражданска защита”, ще почетат 18 юли – Ден на „Гражданска защита”.
По информация от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: