Стефан Бурджев: Държавата няма отношение към проблемите на пътната инфраструктура в Плевенско

17.07.2018 11:54

Държавата няма отношение към проблемите на пътната инфраструктура в Плевенско, заяви на пресконференция в БТА днес народният представител от „БСП за България“ Стефан Бурджев. В срещата с медиите участва и кметът на Садовец Иван Рангелов, който сподели повече за окаяното състояние на пътищата на територията на селото и липсата на адекватна реакция от страна на отговорните институции.

Бурджев изнесе данни от отговор на негов въпрос към министъра на МРРБ Николай Нанков относно състоянието на републиканската пътна мрежа на територията на област Плевен. Общата й дължина е около 800 км, като в отговора на министър Нанков е посочено, че от първокласните пътища в добро състояние са 0 км, в средно – 90 км и в лошо – 6 км. От второкласните 98 км са в добро състояние, докато другата половина са в лошо, а от третокласната пътна мрежа 150 км са в добро състояние, 73 км – в средно, а 256 км – в лошо състояние. Също така, в отговора си министър Николай Нанков е отбелязал, че близо 352 км от пътищата в Плевенско са с изтичащ или изтекъл експлоатационен срок, който е 40 години, а това противоречи на закона. Има ли въобще държавата политика за развитие на пътната инфраструктура, попита риторично Бурджев, който е и депутатът с най-много въпроси по проблемите на пътищата в Плевенско в рамките на парламентарния контрол. „Много пъти съм чувал от министър Нанков, че няма пари, а нуждите са четири пъти повече от наличния ресурс. Съпоставено към Плевенския регион и наличния ресурс, който се отпуска, обаче, излиза, че нуждите са поне 30-40 пъти по-големи от наличните средства“, каза народният представител. От друга страна, Стефан Бурджев изтъкна, че при сравнение с изминали години отпусканите средства за ремонт на пътища в Плевенско намаляват постоянно и ако през 2016 г. те са били 7.6 млн. лв., през 2017 г. са станали около 5 млн. лв.

Бурджев отбеляза, че постоянно държи връзка с директора на Областно пътно управление – Плевен инж. Ивайло Денчев, когото нееднократно е запознавал с проблемите на хората от населените места в Плевенско. Не мога да отрека, че инж. Денчев проявява разбиране, заедно организирахме и срещи по селата, на които се срещнахме с обществените съвети по места, но и неговият отговор е, че няма достатъчно пари, заяви народният представител от БСП. По думите му е крайно време темата за лошото състояние на пътищата да получи по-широка политическа нагласа. От друга страна, има отделни пера, които не изискват чак толкова голям финансов разход, като поставянето на пътна маркировка и пътни знаци или регулярното кастрене на храсти и дървета, които закриват знаците и създават предпоставки за пътни произшествия, категоричен бе депутатът. Той даде като пример правата отсечка край „Плама“, където всеки месец ставаха по няколко катастрофи поради липсата на обозначителна табела. Стефан Бурджев коментира и протестите на път PVN II-11 в участъка от с. Милковица, през с. Долни Вит, до с. Сомовит, които той подкрепи и припомни, че министър Николай Нанков е уверил, че актуализацията на проекта за отсечката е готова и има осигурени 4.8 млн. лв. за цялостна рехабилитация на 11 км асфалтиран път и отводнителни съоръжения, като очакванията са били ремонтът да стартира на 28 май и да продължи 3 месеца. „Въпреки обещанията, близо два месеца по-късно там не се случва нищо. Този пример илюстрира цялостното отношение на правителството – имаме гръмки пиар акции, но конкретни решения и резултати липсват, а нерядко се действа след събитията“, отбеляза той.

Бурджев не спести критиката си и към общинските ръководства по места, изтъквайки, че капиталовите разходи по една или друга причина не стигат до тяхното предназначение. Хвърлят се много труд и усилия в недотам свойствени дейности, а там където е жизнено необходимо, нещата не се случват, подчерта социалистът.

От своя страна, кметът на Садовец Иван Рангелов сподели пред медиите, че неколкократно е писал до отговорните институции във връзка с окаяното състояние на пътищата в селото. „През февруари запознах министър Николай Нанков със случващото се с път IIІ-305, който е третокласен път, част от републиканската пътна мрежа на България. Състоянието му е изключително незадоволително, а път на няколко места почти няма. Въпреки това, оттам преминават тирове, а къщите на хората са в непосредствена близост. На следващия месец получих отговор, че се събират средства за профилактика в размер на 580 000 лева, като до днешна дата не е предприето нищо по въпроса“, посочи Рангелов. По думите на кмета, голям проблем има и с пътя в посока село Ъглен, където е налице свлачище и пътят постоянно пропада. Досега там са хвърлени около 150-160 000 лева, но без резултат, каза още Иван Рангелов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: