Млади възрожденци от Левски научиха повече за живота и делото на Апостола

17.07.2018 17:39

В рамките на програмата на Община Левски за празника на града на 18 юли, в навечерието на 181-годишнината от рождението Апостола на българската свобода – Васил Левски, младите възрожденци в община Левски проведоха среща-разговор с Теодор Тончев от Регионален исторически музей – Ловеч в заседателната зала на общината.

Срещата под наслов „Животът и делото на Васил Левски – познати и непознати“ откри председателят на общински клуб ”Млад възрожденец” Силвия Йорданова с любезното домакинство на кмета на общината Любка Александрова. Теодор Тончев благодари за поканата и в началото на срещата посочи, че когато Левски изгражда вътрешната революционна организация, той пише, действа и говори с ясното съзнание, че неговото име ще бъде записано със златни букви в българската история и времето го доказва. Три са основните стълбове, на които се гради величието на личността на Апостола на свободата, посочи историкът – създаването на комитетската мрежа в България, достойното поведение пред специалната комисия /турския съд/ и неговите идеи за държавно и политическо устройство на България след Освобождението.
Със задълбочен разказ, базиран на исторически факти и документи, писмата на Васил Левски и научни изследвания той проследи живота и високите измерения на личността, делото и идеите, саможертвата на Апостола – пътят през годините на неговото постепенно изкачване в пантеона на българските национални герои. Младите възрожденци получиха отговор и на въпросите, които поставиха.
Изключително интересната срещата с Теодор Тончев от Регионален исторически музей – Ловеч, продължила близо два часа, е една от поредните на клуба в желанието да научи повече за историята и живота на достойните българи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: