Милен Първанов с видеоклип от предстоящия му нов албум. Вижте „Епохата на траките!“

13.07.2018 8:01

Плевенчанинът Милен Първанов създаде нов видеоклип озаглавен „Епохата на Траките”, режисиран и заснет по негова авторска музика. В него присъстват атрактивни персонажи и множество епични сцени от митологията на древните траки. Всъщност това ще е и първото парче на Първанов от предстоящият му нов албум „Пробуждане“, който се очаква да излезе към началото-средата на 2019 г.
В заснемането на видеото и реализацията на идеята се включиха повече от 30 души – приятели на Милен Първанов, сред които и плевенският писател Стефан Кръстев и съвременният будител – Диян Павлов – Джими.


Милен Първанов споделя, че причината за това да композира рок инструментала и създаде видео по тази тематика е дългът който имаме към историята ни. А именно – да я търсим неуморно, да я съхраняваме и популяризираме. Навремето тракийската култура е била на по-високо стъпало и от гръцката. Въпреки това в редица исторически атласи и учебници, издавани в чужбина, почти нищо не се споменава за траките и те почти винаги са изместени от изкуствено доминиращата и яко фалшифицирана гръцка история.
В тази връзка се поражда и самата идея за популяризирането на един от най-старите народи на света – тракийския, както и да се припомни, че всъщност ние, българите, сме потомците на този славен народ.


Финалните надписи на клипа гласят: „Един от най-старите народи на света е тракийският. Той не е бил нито пришълец в земята която обитавал, нито е изчезвал някога в потока на вековете. Царството на старите траки покривало двата полуострова – Балкански и Малоазийски, от гребените на Таворските планини до бреговете на Адриатическо море, и от върховете на Карпатите до последния водопад на Нил над Делтата. Траките създават собствена писменост и въвеждат организираното земеделие и скотовъдство в Европа. Тракийската цивилизация е била изградена върху знанието за взаимовръзките между Небето и Земята, човека и Природата и почитала Великата Богиня Майка „Бендида”, която била въплъщение на земята и живота. Нито през Неолита, нито през Бронзовата епоха, нито през Желязната епоха някой е можел да ги спре. Нека светът да знае, че потомците на древните царе, които изградиха белостенната Троя не са изчезнали в небитието, ние българите носим техните гени. Ние българите сме потомците на този велик народ.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: