Георг Спартански: Човек трябва да бъде оценяван по качествата му, а не по верска или етническа принадлежност

11.07.2018 14:01

Винаги е тъжно, когато загиват хора, но е не просто тъжно, а отвратително, когато загиват по верска, религиозна или политическа причина. Това каза кметът на Плевен Георг Спартански по време на отбелязването на 74-годишнината от палежа на еврейския концентрационен лагер в „Кайлъка“, при който загиват десетима евреи-антифашисти. Спартански посочи, че еврейският народ има хилядолетна история, а евреите са в основата и на математическите науки, и на културата, и на изкуствата, и на търговията, и на правото. Едва ли някой може да си представи и древния, и съвременния свят без осезателното значимо присъствие на представители на еврейската нация, отбеляза кметът.

Той изтъкна, че да делиш хората по расов признак и да ги оценяваш само по някакви имагинерни цветове на коси или очи е отвратително престъпление, което светът отдавна еднозначно е оценил. „Имам много приятели евреи, които никога не съм чувствал, като нещо различно от себе си, така както огромната част от българите никога не сме се делили на евреи, арменци, турци. Човек трябва да бъде оценяван по неговите качества, а не по неговата верска или етническа принадлежност. Затова съм благодарен на съдбата, че и в годините на моето следване съм имал възможността професионално да бъда обучаван от такива титани в правото, като Витали Езра Таджер“, каза градоначалникът.

Георг Спартански посочи, че периодичното обругаване на паметници показва, че още има какво да се направи. Всички ние сме длъжни към паметта на хората, оставили костите си, които ако тук са десет, в Треблинка и Освиенцим са милиони, заяви кметът. Нека правим така, че тези неща да не се забравят, защото човек, нация или народ, който не си помни миналото, обикновено няма добро бъдеще, призова Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: