„Българско хоро и приятели“ – един концерт, който ще се помни дълго (галерия)

08.07.2018 13:11

Във вълнуващ двучасов празник за плевенчани се превърна фолклорният концерт „Българско хоро и приятели“, който организира по повод своята 10-годишнина Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови. Променливото време не развали отличното настроение на многобройната публика, събрала се вчера в Летния театър в „Кайлъка“, а танцьори от цялата страна доставиха истинска наслада на зрителите с майсторски изпълнения от всички фолклорни области.

На сцената на Летния театър, предоставен любезно на рождениците за пореден път от собственика на фирма „Импорт Експорт 2000“ Величко Великов, излязоха общо над 350 танцьори, като освен домакините в концерта се представиха още дългогодишните приятели на ФТК „Българско хоро“ – Клуб за народни танци „Мераденс“ – София, Фолклорен клуб „Луковитски бисери“ – Луковит, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ – Червен бряг, Клуб за български народни танци „Акцент“ – София, Клуб за народни хора „Ха, за здраве!“ – Троян и Фолклорен танцов клуб „Тракийка“ – Стара Загора. В концерта взе участие и емблематичният солист на Северняшкия ансамбъл – народният певец Димитър Димитров.

Както подобава на един истински рожден ден, ФТК „Българско хоро“ бе подготвил почерпка за всички свои гости, споделили празника на клуба. За първи път юбилярите показаха пред публика част от многобройните си отличия, спечелени през годините от престижни международни и национални фестивали, а освен с пъстрата програма, включваща танцови постановки, играни през годините на различни форуми, солисти от „Българско хоро“ вдигнаха допълнително адреналина на събралите се в Летния театър с темпераментен руско-цигански танц.

Поздравявам прекрасния клуб „Българско хоро“, чието развитие следя от 8-9 години, откакто се завърнах от САЩ, каза на финала на концерта специалният гост на проявата – хореографът Димитър Манов, носител на редица престижни награди, сред които и Световен Оскар за фолклор през 2012 г. Тези танцьори действително са прекрасни и причината са техните ръководители Олга и Минко Мустакови, които без съмнение са изключително добре запознати с това, което правят, изискват много от своите възпитаници и винаги успяват да намерят точния и верен път, за да осъществят това, което искат, каза още изтъкнатият хореограф. Манов не скри радостта си от поканата да бъде част от това тържество, като от сърце пожела на семейство Мустакови здраве и още много бъдещи успехи.

Юбилярите поздрави и Мариян Василев – председател на Сдружението за клубове за народни хора и зам.-председател на Сдружението на хореографите при Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Той приветства ФТК „Българско хоро“ за прекрасния празник, който са организирали и обяви, че ръководството на Съюза на музикалните и танцови дейци присъжда на ръководителя на плевенския клуб Минко Мустаков наградата „Златна лира“ за високи художествено-творчески постижения и по повод 10-годишната творческа дейност на „Българско хоро“. Престижното отличие бе връчено на Мустаков от Димитър Манов. Тази награда ще бъде поставена във витрината на „Българско хоро“, където са и другите ни отличия, защото тя не е само моя, а на целия клуб, сподели развълнуван Минко Мустаков. Той благодари на всички клубове, взели участие в тържествения концерт, като отправи пожелание още дълги години все така да се събират заедно. Благодаря и на един човек, без когото този клуб нямаше да го има – моята съпруга Олга, която е прекрасен педагог и хореограф, каза още Мустаков.

Концертът завърши с химна на Република България, след което финалът бе поставен с пищна заря. А празникът продължи в парк-хотел „Кайлъка“, където над 400 гости виха кръшни хора до малките часове на днешния ден. И тази година уникалната торта, изработена за рождения ден на клуба, събра погледите на всички, а специална изненада на купона бе участието на луковитския славей Христо Косашки. Гостуването му в Плевен бе подаръкът, който Фолклорен клуб „Луковитски бисери“ – Луковит с ръководител Емилия Тилова бе подготвил за рождениците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: