Промениха общинската наредба за опазване на околната среда

05.07.2018 11:17

Решението за промени в Наредба №2 за опазване на околната среда в община Плевен, прието от Общинския съвет на заседанието през юни, влиза в сила 7 дни след публикуването му на интернет страницата на местния парламент. От днес текстът може да бъде видян в раздел „Документи“ / “Протоколи и решения / Протокол №42 / https://obs.pleven.bg/bg/protokoli-i-resheniya/protokol-42-ot-28062018-g

„С промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, на общинските съвети е вменено задължение да определят с наредба обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни по смисъла на Закона за животновъдството на територията на съответната община. Изменения има и в Наредба № 44 за ветеринарно – медицинските изисквания към животновъдните обекти в частта за броя селскостопански животни, отглеждани за лични нужди в обекти на физически лица. Това налага съответно и промени в нормативния текст на местно ниво“, поясни председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

В Раздел втори “Задължения на местната администрация”, разпоредбата на чл. 12, т. 2 придобива следната редакция: „Допуска се отглеждане на селскостопански животни за лични нужди и за промишлени цели в населените места от общината, а за град Плевен важат разпоредбите на чл.28.

С цел предотвратяване замърсяването с отпадъци от отглеждане на селскостопански животни и кучета в домовете, е приета забрана за отглеждане на животни и птици в селскостопански сгради, разположени на разстояние по-малко от 6 м от жилищни сгради в съседни имоти и извън упоменатите в Наредбата /чл.28/ зони и населени места, без нотариално заверено съгласие от собствениците на същите имоти.

Не се допуска отглеждането на животни за стопански цели и в имоти в регулацията на населените места от общината, на разстояние по-малко от 50 м от административни и обществени сгради, училища, детски, социални и здравни заведения. За лични нужди, в имоти в регулационните граници на населените места от общината, без град Плевен, се разрешава отглеждането до конкретни бройки от съответните видове животни.

Промени има и в текстовете, регламентиращи отглеждането на животни за лични нужди в сгради и постройки, отговарящи на ветеринарно-санитарните и хигиенни норми. В тази част от текста изрично бе записано, че  временното съхранение на отпадъци от животновъдната дейност в собствените парцели трябва да се извършва в покрити съдове, разположени на не по-малко от 3 м от жилищните сгради и границите на съседния имот. Разделно събран торов отпадък е допустим биоотпадък за производство на компост и ферментационен продукт и може да се използва за наторяване на земеделски земи.

Нов текст в Наредбата гласи, че на собствениците / ползвателите на животновъдни обекти, които променят и/или не поддържат санитарно-хигиенните условия, при които първоначално е регистриран обектът, ще  се налага глоба в размер от 100 до 500 лв.

ОбС – Плевен прие решението за промени в Наредбата с 32 гласа „за“, 4 от общинските съветници гласуваха „въздържал се“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: