Днес в Плевен започва Петият международен фестивал за маримба и ударни инструменти

02.07.2018 8:09

Днес в Плевен започва Петият международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Откриването е от 19.30 ч. в Регионален исторически музей /при лошо време – зала „Катя Попова”/. Ще се представят Перкусионни ансамбли от НУИ „Панайот Пипков”, НМУ „Любомир Пипков” – София, и участници във фестивала.
В рамките на 5 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти в света като Небойша Живкович – Германия/Сърбия, Теодор Милков – Гърция, френското трио SR9 в състав: Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг – Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова – възпитаник на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”.
Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория. Фестивалът дава възможност за осъществяване на културен обмен, способстващ развитието на музикалните способности на младите инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни.
Чудесната идея за създаване на международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен през 2009 г. и настоящото пето издание продължава делото на проф. д-р Добри Палиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: