Румен Петков с покана за участие в церемонията по откриването на паметник на генерал Тотлебен в Москва

30.06.2018 15:19

Румен Петков и епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на БПЦ проведоха среща с директора на Руското военно-историческо общество Владислав Кононов. По време на нея Кононов ги е запознал с подготовката на честванията, посветени на 800-годишнината от рождението на Св. Александър Невски, които ще се състоят през 2021 година. Изразена е готовност български и руски групи да участват в церемониите, които ще се проведат по официалния повод. За подготовката на събитието в Русия е организиран специален Граждански комитет под председателството на министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински и съпредседателството на руския патриарх Кирил.
Към Петков бе отправена и покана за участие в церемонията по откриването на паметник на генерал Тотлебен в Москва, която ще се проведе през октомври месец тази година. Идеята за изграждането на монумента е възникнала през 2017 година, когато представители на РВИО гостуваха на събитията, посветени на 140-годишнина от освобождението на Плевен и имаха възможност да посетят Плевенската панорама и паметника на генерал Тотлебен в града.


Петков и Кононов са обсъдили още възможностите за съвместна работа по развитие на българо-руския военно-исторически туризъм, за което от Руското историческо общество готвят специална програма.
По време на срещата Владислав Кононов е подарил на Румен Петков и епископ Герасим екземпляр от книгата „Държавникът, дипломатът и войнът Александър Невски“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: