ФТК „Българско хоро“ – Плевен ще отбележи 10-годишнината си с вълнуващ концерт в Летния театър

27.06.2018 15:00

Празничен фолклорен концерт „Българско хоро и приятели“ организира по повод своята 10-годишнина плевенският Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“. Събитието е на 7 юли, събота, от 18 ч. на сцената на Летния театър в „Кайлъка“ при вход свободен, а повече за него на пресконференция днес в БТА споделиха ръководителите на клуба Олга и Минко Мустакови. Те благодариха специално на своя домакин – собственикът на фирма „Импорт Експорт 2000“ Величко Великов, който за пореден път любезно им предоставя сцената на Летния театър – една от емблемите на парк „Кайлъка“ и любимо място за плевенчани и гостите на града. В концерта ФТК „Българско хоро“ ще представи пред плевенчани програма, изграждана през всички години от създаването му досега, включваща танцови постановки, играни на различни фестивали и донесли на клуба престижни отличия. В програмата гостите на концерта ще видят основно хора от Северняшката фолклорна област, а рождениците са подготвили и специална изненада.

На сцената на Летния театър ще излязат общо над 350 танцьори, като освен домакините в концерта ще се представят още дългогодишните приятели на ФТК „Българско хоро“ – Клуб за народни танци „Мераденс“ – София, Фолклорен клуб „Луковитски бисери“ – Луковит, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ – Червен бряг, Клуб за български народни танци „Акцент“ – София, Клуб за народни хора „Ха, за здраве!“ – Троян и Фолклорен танцов клуб „Тракийка“ – Стара Загора. В концерта ще вземе участие и емблематичният солист на Северняшкия ансамбъл – народният певец Димитър Димитров. Специален гост пък ще е изтъкнатият хореограф Димитър Манов, който заслужено е носител на най-престижни награди: „Световен Оскар за фолклор” за 2012 г., двукратен носител на орден „Кирил и Методий – първа степен”, носител на „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Кристално огърлие“ – най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Златен век“ – почетен знак на Министерството на културата, които се присъждат за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество, „Заслужил артист на НР България”.

Олга Мустакова сподели, че първата репетиция на клуба е проведена на 15 юли 2008 г., като оттогава досега репетициите не са спирали – дори през лятната ваканция. За тези десет години през краката на нашите танцьори мина много материал – автентични хора от всички региони на България, танци на балканските народи, обработки на хора, танцови постановки, разказа тя. По думите й, идеята в началото не е била за създаването на танцов състав, а по-скоро на място, където хората да се събират и да контактуват помежду си. „В последните години хората се отчуждиха, но ние видяхме, че мнозина се чувстват самотни и имат нужда да се събират и да общуват. В крайна сметка, обаче, това не се получи, тъй като хората, които дойдоха при нас, имаха желание да танцуват и да научават нови хора. Така, идеята ни се промени и ние създадохме танцов клуб и само една година по-късно бяхме готови да се явим на фестивал, от който дойде и първата от многобройните ни награди“, върна лентата в годините назад Мустакова.

Ръководителите на ФТК „Българско хоро“ не скриха, че през изминалото десетилетие през него са преминали хиляди желаещи да разучават народни хора, като благодарение на тяхната упоритост и всеотдайност клубът е успял да завоюва престижни отличия на българска и международна сцена. За първи път всички награди, ще бъдат показани на концерта, а в знак на признателност за всички танцьори, преминали през редиците на клуба, са подготвени специални благодарствени грамоти. Тези хора заслужават уважение, защото за мен те са истински пазители на българските традиции, а това, което са научили в клуба, е изключително ценно, заяви Олга Мустакова. Освен на своите възпитаници, ръководителите на ФТК „Българско хоро“ изразиха чрез медиите благодарност и към техните семейства за търпението и за това, че винаги са били неотлъчно зад клуба.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: