Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд шофьор, причинил катастрофа със загинал

20.06.2018 13:48

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и причинил произшествие с един загинал. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Обвинението срещу В. Т. е за това, че на 13.10.17 г. към 11.45 ч. на път град Плевен по посока град Русе, при управление на лек автомобил Опел „Вектра“, нарушил правилата за движение: като водач не контролирал непрекъснато управляваното от него МПС; при избраната скорост, не се съобразил с характера и интензивността на движението в пътния участък, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, не намалил скоростта и не спрял при възникнала опасност за движението,  породена от настигане на предно движещо се с 50.23 км./ч. в същата посока, МПС /лек автомобил „Трабант“/;  движел се с превишена скорост от 94.72 км./ч.; не се движил на такова разстояние от движещото се пред него в същата пътна лента МПС, за да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко и причинил по непредпазливост на И. С. наранявания, довели до неговата смърт. Престъпление по чл..343, вр. чл. 342  НК.

Обвиняемият шофирал от гр. Плевен по посока Русе, като настигнал лек автомобил  „Трабант“, който се движил в същата лента за движение. Обвиняемият се движил със скорост значително по-висока от тази на предно движещият се автомобил. В процеса на приближаване отзад към л.а. Трабант, задействал спирачки, но воденото от него МПС продължило да се движи напред и предна дясна част на „Опел“-а блъснала задна лява част на „Трабант“-а. От действие на тангенциални сили двете МПС се завъртели.  При произшествието водачът на „Трабант“-а получил тежки наранявания в резултат на които починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: