Ученици ще издирват наследници на участници в Дойранската епопея

19.06.2018 13:27

Ученици от 13 училища в Плевен, Долна Митрополия, Гулянци, Искър, Тръстеник и село Гиген през лятната ваканция ще издирват в своите населени места наследници на участници в Дойранската епопея. Това научихме от о.р.подполк. Радослав Георгиев, председател на УС на  Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“, инициатор на задачата.

Това е и част от поредицата инициативи на Сдружението за отбелязване 100-годишнината от боевете на Девета плевенска пехотна дивизия край Дойран.

Организаторите са раздали специални тетрадки, които учениците ще използват при издирването на наследници на воини от героичната дивизия. В тях ще се попълват сведения за войника, офицера или подофицера – имена /и прякор, ако е известен/, военно звание /ако се знае/, каква военна специалност е имал, от кой полк, дружина или рота е бил, къде е била организирана отбраната, в която е участвал, и др. Ще се попълват и сведения за съставителя на сведенията – имена, телефон, професия и др. До 20 септември попълнените тетрадки ще бъдат събрани. Данните от тях ще бъдат обобщени и ще бъдат издадени в сборник, който да се подари на музеите и библиотеките на училищата, добави подполк. Радослав Георгиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: