СУ „Димчо Дебелянов“ – Белене посрещна гости от четири държави

17.06.2018 11:01

В СУ „Димчо Дебелянов“ – Белене се проведе Втора работна среща по Международен проект по програма Еразъм+: „Френският език-паспорт към света“. Училището ни посрещна международна делегация-учители и ученици – от Италия, Франция, Португалия и Румъния. Това е втора работна среща за учениците, участващи в проекта и трета поредна за учители.
Срещата премина под мотото „Единни, равни, толерантни в различията“. В програмата на срещата бяха включени разнообразни дейности – среща с енорийския свещеник на гр. Белене – отец Паоло Кортези, посещение на ПП Персина и на археологическите разкопки, прием в Общината попокана на Кмета. Акцентът от дейностите пада на дискусията, проведена между нашите ученици и тези от чужбина, които работиха заедно, разпределени в международни екипи. Основната тема „Нашето общо бъдеще в Европа“ беше разделена на подтеми – „Младите иабсолютната свобода“, „Правата включват и задължения“, „Религията пречка ли е за свободата“, „Интернет, социалните мрежи – свобода за общуване без граници“, „От ученика -гражданин до европейския гражданин“. Учениците записаха своите мнения на различни езици на цветни листчета, с които оформиха пъстра мозайка, наподобяваща картата на многолика Европа. С интерес се включиха в дейностите, предложени им от Центъра за обществена подкрепа, целящи да докажат, че работейки в екип, нещата винаги се получават.
По време на визитата нашите чуждестранни партньори успяха да се запознаят не само с нашия град, но и с културното наследство на Велико Търново, Етъра и София. Нашите гости са единодушни в мението си, че са посетили една необикновена страна, с богата култура и широко скроени хора. България в светлина и сенки!
Те си тръгнаха заредени с много впечетления, позитивни емоции, но и с пожелание, че един ден и при нас, в България, всичко ще бъде подредено, цветно, чисто. Без дупки по улиците и повече усмивки по лицата на хората. Дано да се получи! Ние го заслужаваме!
По проекта предстоят още интересни дейности и работни срещи в Румъния, Италия и Франция.

Теменужка Добранова – учител в СУ „Димчо Дебелянов“ – Белене, координатор на проекта

#тагове:

НАЙ-НОВИ: