Танцьори от Плевен и Левски се хванаха на „Хоро под Стратеш“

17.06.2018 12:46

Над 250 танцьори от страната се включиха в седмото издание на Национален фолклорен фестивал „Хоро под Стратеш“ в Ловеч, който се проведе вчера на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“. Празникът стартира с традиционно дефиле през централната част на Ловеч, съобщават от пресцентъра на Общината.
Участниците и публиката бяха поздравени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни, че подобни празници показват кои сме ние, каква е нашата идентичност. „Нека пренесем доброто настроение от днес и в нашите делници!“, пожела кметът, след което мина сред множеството и лично поздрави всички участващи групи.


А те бяха от Силистра, Враца (от село Згориград и „Хоротропците на Баце“ от града), квартет „Габрово“ от село Донино, от село Слокощина, Кюстендилско, от Левски, от Враца, от Плевен. Ловеч се представи с клуб „Ловеч“, ФФ „Елит“ и клуб „Хорце“.
Именно „Хорце“ с ръководител Пламен Славчев станаха носители на наградата „Нено Щрегарски“ , носеща името на основателя на читалище НЧ „Зорница-2010 г.“
Всички участници получиха почетни грамоти, а на финала танцьорите, както и част от публиката, се хванаха за ръце под звуците на „Дунавското хоро“. Танцуващите изпълниха старинния площад на Ловеч с младост и енергия.
Фестивалът се организира от читалище „Зорница-2010 г. Нено Щрегарски“ с изключителната подкрепата на Община Ловеч. Водещ на програмата бе Юлия Близнакова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: