Изложбата „В изгнание“, посветена на Н.В. Цар Симеон II, бе открита в Плевен (галерия)

09.06.2018 14:20

Документалната изложба “В изгнание” бе открита в Държавен архив – Плевен. Тя представя живота и дейността на Н.В. цар Симеон ІІ преди завръщането му в България. Официален гост на проявата бе зам.-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, а както сподели началникът на ДА – Плевен Маринела Йорданова мероприятието е част от програмата, с която плевенският Архив отбелязва Международния ден на архивите – 9 юни. За доброто настроение на многобройните гости на проявата се погрижиха талантливите малчугани от Детска градина „Зорница“ – Плевен.

Изложбата откри зам.-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, който на първо място благодари за перфектната организация от страна на домакините от Държавен архив – Плевен. Благодарност той отправи и към децата от ДГ „Зорница“, както и към техните родители и преподаватели. Само името „архив“ придава някаква архаичност, но тук – в Плевен, в него тече свежа кръв и аз вярвам, че и занапред ще множи своите приятели, каза още Борисов.

Много ми се иска младите хора да разгледат тази изложба и да усетят духа на документите, които са показани в нея, сподели при откриването на изложбата директорът на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен Анни Петкова. Тя изрази надежда думата „изгнание“ никога повече да не бъде употребявана тогава, когато става въпрос за човек.

В документалната изложба “В изгнание” в снимки и документи са проследени животът на семейството на Н.В. цар Симеон II преди изгнанието през 1946 г., детството, отбелязването на пълнолетието му през 1955 г. и моменти от годините след него, обучението му през 1958 г. във Военната академия „Вали Фордж“, Пенсилвания, САЩ, сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г.

С поредица от важни документи е подчертан стремежът на Н.В. цар Симеон ІІ да обедини българската емиграция с одобряване на създаването на Временно българско представителство на 7 януари 1958 г. и на съвещателния орган „Съвет на стоте“.

Особено място е отделено на благотворителната му дейност сред българската емиграция и на създадения специален Фонд за подпомагане на българските емигранти. Многобройни са благодарствените писма от наши съотечественици, на които е изпратена материална помощ.

Проследени са част от връзките му с някои българските емигрантски политически и културни организации.

Интерес представлява кореспонденцията му с владетелски фамилии, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, с българското духовенство, с медии и др. Изложбата завършва с посещението на Н.В. цар Симеон ІІ в България през 1996 г.

Използвани са основно документи, дарени лично от цар Симеон ІІ на Държавна агенция „Архиви“ през 2009 г. Изложбата е съвместна с Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: