Бронз за Александър Георгиев от „Спартак Плевен XXI“ в първенството по класически шах до 10 години

09.06.2018 13:02

От 3 до 8 юни в в х-л „Балкан“ в Плевен за четвърта поредна година се проведоха Държавните Индивидуални Първенства по шахмат за момичета и момчета до 8 години и 10 години. Те се организираха от БФШ-1928 , СКШ „Спартак Плевен XXI“ със съдействието на Община Плевен. В първенството се включиха 84 състезателя от 20 клуба от цялата страна. Контролата за игра бе 90 минути плюс 30 секунди на ход. Момичетата до 8 години играха кръгов турнир в 6 кръга. В тях изненада не се получи и шампионка стана Фабиана Костадинова от „Траяна-2011“ (Стара Загора), следвана от Боряна Аршинкова и Ева Славева – и двете от НСА (София).

Момчетата до 8 години играха 9 кръга по „Швейцарска Система“. Там двама състезатели Димитър Димитров от „Пловдив“ и Данаил Попзафиров от „Елит“(София) бяха с класа над останалите в групата,а срещата помежду им завърши наравно. Така двамата набраха по 8,5 точки. Допълнителните показатели обаче на пловдивския състезател се оказаха по-добри и той бе обявен за шампион. Тук в борбата за третото място се получи „куриоз“ след като Никола Петров от „Варна“ и Емил Узунов от „НСА“ (София) набраха по 6,5 точки ,като и четирите им допълнителни показатели се оказаха еднакви. Съдийският състав, съгласувано с БФШ-1928, обаче решиха да дадат и на двамата състезатели бронзов медал. Първенството при момичетата до 10 години се проведе в 7 кръга по „Швейцарска Система“. Тук Нора Рашева от „Плевен XXI“ не изпусна водачеството от първия кръг и с 6 точки спечели първото място. Нейни подгласнички станаха Ивелина Христова от „Енергия“(Добрич“) и Боряна Аршинкова от „НСА“ (София) съответно с 5,5 и 4,5 точки.

Най-интересно бе в групата на момчетата до 10 години. Тя беше най-многобройна (39 състезателя) и в нея нямаше изявен фаворит. Тук дойде и голямата радост за домакините от „Спартак Плевен XXI“. В нея те участвуваха с четирима състезателя. Най-опитният от тях Александър Георгиев бе направил няколко добри класирания на турнири от началото на годината, а само преди седмица спечели детския турнир „Купата на лъвчетата“ в град София, което бе предпоставка и за добро представяне на държавното първенство.

Сашко който беше осми по рейтинг започна първенството отлично. В първите седем кръга той постигна 4 победи и 3 ремита, като бе неизменно в призовата тройка заедно с водачите Светлен Иванов от „Славия“(София) и Божидар Тилев от „Марица Изток“(Раднево), с които завърши наравно. В предпоследния кръг обаче допусна загуба, а към лидерската група се присъедини и Иван Дойчев от „Рицар“(София), който неочаквано победи Светлен Иванов. Така преди последния кръг той бе четвърти и в последния кръг само победа срещу Иван Дойчев му осигуряваше медал. Александър Георгиев обаче изигра последната среща отлично и постигна победа, която му осигури третото място. Драмата в групата бе пълна, след като лидерът Божидар Тилев в спечелена позиция направи груба грешка и загуби, като по този начин шампион стана Светлен Иванов. Това бе първи медал от Държавно Първенство за Александър Георгиев и поредна атестация за неговия треньор – майстора на спорта Михаил Гигов. В състезанието от плевенския клуб участие взеха още Велислав Василев,Борис Дяков и Божидар Петров.

На закриването на първенството медалисте бяха наградени и поздравени от от Георг Спартански – кмет на град Плевен, Бойко Тодоров – зам.-председател на Общинския съвет, д-р Йордан Георгиев – управител на МБАЛ „Свети Панталеймон – Плевен“ ООД и Георги Павлов – технически директор на БФШ-1928, всички които имат и основен принос за успешното провеждане на първенството.

Веднага след закриването на първенството по класически шах се проведе и първенството по блиц. В него взеха участие 88 състезателя от 23 клуба от страната. За разлика от класическия шах, където една партия придължава 3 часа, в блица тя се играе само за 10 минути, което внася повече „атракция“ и носи много изненади. Тук шампиони станаха Ралица Аршинкова (НСА), Данаил Попзафиров (Елит), Ивелина Христова (Енергия-21) и Светлен Иванов (Славия), съответно в групите до 8 години момичета, момчета и 10 години момичета и момчета. От плевенските клубове най-добре се представиха отново Нора Рашева (Плевен XXI) и Александър Георгиев (Спартак Плевен XXI), които до последно се бореха за медал, но останаха съответно 4-ти и 7-ми в своите групи.
Състезанията продължават на 9 и 10 юни с първенството по ускорен шах.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: