Румен Петков: Вълната за преименуването на улици, обекти и райони в страната е ярък пример за патриотарщина, може да ни донесе само омраза и непоносимост

08.06.2018 15:27

Вълната за преименуването на улици, обекти и райони в страната е ярък пример за патриотарщина, който може да ни донесе само омраза и непоносимост. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков. Той бе категоричен, че с темата се спекулира умишлено и откровено с цел придобиването на някакъв тип политически дивиденти и въпреки рисковете от разделение в обществото. „По въпроса, свързан с очертаващата се вълна на преименуване на улици, обекти и райони в страната – това започна в Стара Загора, такъв тип действия има подготвени в Шумен, Варна, гласи се подготовка в Русе. Това е много ярък и грозен пример за патриотарщина, за груба спекулация с чувствата на българите, за насаждане на омраза и за разделение. Някак си излиза въпросът какво правим с улица „Макгахан“, тя също не звучи някак си български, а  ул. „Джон Ленън“, а бул. „Братя Бъкстон“, бул. „Джеймс Баучер“, „Ген. Николай Столетов“, заяви Петков и риторично попита какво става с българските имена на обекти в други държави. „Какво дремят тези хора в Лондон? Там има пет улици „Плевен“, няма ли да ги прекръстят? Казвам го, за да иронизирам тази волунтаристична злоупотреба с чувството на българина за национална принадлежност, с естествения стремеж на българина не просто да съхрани свободата си, но и да се поклони на тези, които дадоха живота си за съхраняване на българщината, на православието“.

„Днес такъв род спекулации, за съжаление показват, че за нас няма нещо, което да не може да бъде подменяно. 90-те години – една вълна на смяна на имена на антифашисти, хора, които са дали живота си също за кауза. От тази смяна на имена не мисля, че някой спечели. Били сме и свидетели на затриване, разрушаване на паметници. Днес сме свидетели на друга такава спекула. Дайте ще подменим едни имена, които …. Имената, които изредих по-горе също са чужди, не са български. Те са американски, британски, руски – тези имена защо ги бавим? Защо не почнем една масова кампания в София, всичко това да се изчисти? Елемент от тази брутална политика е и постоянното пренаписване на учебниците и ваденето от тях на класически български автори, които се издават и в чужбина в момента.

От АБВ се противопоставяме на такъв подход, защото носи груба спекулация с ценностите на българина, съхранени от православната ни църква, съхранени от народа ни. Такава вълна, освен омраза и непоносимост, нищо друго няма да даде на българските граждани“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: