Йога и здравословно хранене са усвоили петокласници на ОУ „Васил Левски”-Плевен

07.06.2018 13:15

Успешно приключи и проектът на ОУ „Васил Левски” – Плевен с Регионалната здравна инспекция “Избираме да сме здрави”, проведен от медицинското лице в училището Тони Николова.

Целта е била участниците да придобият правилни хранителни навици, да им бъде осигурена физическа активност чрез йога, както и поддържане на нормално тегло. На среща с родителите на петокласниците са били обсъдени проблемите, свързани с нисък прием на плодове и зеленчуци, особено през зимата, висока употреба на готварска сол, ниска консумация на риба, недостатъчна консумация на пълнозърнести храни, ниска физическа активност, агресивната реклама на нездравословните храни по всички електронни медии, насочено директно към младите хора, нездравословен модел на хранене.

Децата са участвали до края на проектния период в йога практика. Започнали са да се учат да обичат тялото си и да се грижат по-добре за неговото здраве. „Работихме за постигане на правилна стойка и гъвкавост, развивахме силата и координацията на тялото.А всичко това доведе до редуциране на теглото, достигна се по-високо ниво на разбиране. Йога подпомага за овладяването на променливите настроения в тази специфична възраст на израстване. Обсъждахме това, което ги вълнува в този момент относно храненето и физическата активност. Учениците работиха върху тялото си с йога упражнения и съчетавайки със балансирано здравословно хранене, а не с гладуване”, разказва директорът на училището Таня Тонева.
Особено харесвана от децата се е оказала интерактивната игра “Хапванка”, която е ползвана дори и в час по информационни технологии със съдействието на Христина Бойкова.
Финалът на проекта е бил поставен с изходяща анкета за здравословно хранене и физическа активност.

Снимки: ОУ „Васил Левски” – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: