14-ото Астропарти Байкал събра край Дунава деца от цялата страна

06.06.2018 10:54

На 1 и 2 юни на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия се проведе 14-то по ред Астропарти Байкал. Участници бяха учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия и от страната- Русе, София, Кюстендил, Правец, Лясковец, с.Драгиново, с. Горна Малина, Монтана, Димитровград, Хасково, ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия и такива, които за първи път се докоснаха до най-красивата и древна наука – Астрономията.


Проявата е включена за 9-ти път в Националният календар за изяви по интереси на децата и учениците през уч.2017/2018 г. и се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката и Кмета на община Долна Митрополия, г-жа Поля Цоновска. Поздравителен адрес към участниците бе връчен от г-н Цецо Андрейски, Зам.кмет на общината, а малката Даяна Ивова от НЧ”Пробуда-1925”, с. Байкал поздрави всички участници и гости с песни от местният фолклор.


Главна тема на Астропарти Байкал 2017 бе “Земята от Космоса” с гост-лектор доц.д-р Лъчезар Филчев от Института за Космически Изследвания и Технологии (ИКИТ) при БАН. По увлекателен начин той представи първия български образователен проект, финансиран от Европейската Космическа Агенция (ЕКА) – “Дистанционно наблюдения на Земята от Космоса за българските училища”. Програмата включваше “Астроработилница”, на която децата рисуваха върху тениски с луминисциращи (светещи в тъмното) бои небесни обекти, калибрираха детектор за ултравиолетова светлина. Тези дейности бяха свързани със световния ден на светлината, 16 май, прокламиран от ЮНЕСКО и на който община Долна Митрополия /Общинският център за извънучилищни дейности в с. Байкал/ е национален координатор.


Проведена бе и традиционната кръгла маса “От учители за учители” на която бяха споделени практики от учителите. За първи път тази година гост – лектори бяха г-н Димитър Кокотанеков, директор на НАОП “Джордано Бруно”-гр. Димитровград и г-жа Йоанна Кокотанекова, астроном, ръководител на Астро клуб “Хелиос” при Младежки център гр. Хасково, които проведоха с децата интересни и забавни образователни игри по астрономия.
Вечерта продължи с музикално-поетична-астрономическа програма “Под звездите на Дунав” с песните на Фамилия “Чапанови”, поеми и презентации по астрономия и авторска изложба с фотографии “Светлината в природата” на Николай Димитров.


Наблюдателната програма се проведе от Астрономическа Асоциация София, като участниците наблюдаваха Слънцето през специален филтър, Юпитер и видимите съзвездия. По случай празника на децата 1-ви юни се проведе “Астро бал” и “Клетва на младият астроном”.
На вторият ден програмата продължи с наблюдения на водолюбиви птици по река Дунав и връчване на сертификати за участие и за любител астроном от г-жа Маруся Додова, ст.експерт предучилищно образование в РУО Плевен. Участниците получиха и много подаръци-образователни материали по астрономия, осигурени от община Долна Митрополия и по проект SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса). Културната програма включваше посещение на археологически резерват Улпия Ескус.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: