Изявени плевенчани са сред кандидатите за наградата „Христо Г. Данов“

06.06.2018 17:25

Приключи приемането на кандидатури по обявения конкурс за наградата „Хр. Г. Данов” 2018 г. Наградата се връчва ежегодно за принос в книжовната култура през предходната година. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотеки, кногоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии.

Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Официалното връчване на наградата през настоящата година ще бъде на 15 юни в дома-музей на Хр. Г. Данов в гр. Пловдив, в рамките на седмичната инициативата „Пловдив чете”.

Подадените в конкурса кандидатури са общо 105, като сред тях личат имената на двама изявени плевенски автори. Неда Антонова с „Първият след Бога, любовта и смъртта на Васил Левски“ и Георги Константинов със стихосбирката „Неделен човек“ са сред предложените в категория „Българска художествена литература“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: