Румен Петков: Изграждането на АЕЦ „Белене“ е стратегически важно за България

06.06.2018 12:59

Изграждането на АЕЦ „Белене“ е стратегически важно за България. Това значи икономика, хиляди нови работни места, нови технологии и образование. Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че решението България да спре изграждането на нова ядрена мощност и да прекрати „Южен поток“ е политическо и е станало под много сериозен външен натиск. Затова Петков призова политиците в страната ни да загърбят делението по геополитическа принадлежност и да помислят за това какви са националните приоритети и интереси на България. „По отношение на АЕЦ „Белене“ не може да става дума за деление на русофили и русофоби. Виждаме, например, че една Австрия има изключително динамични отношения с Русия и отчита 30 процента ръст на стокообмена и милиардни инвестиции между двете страни. Унгария за миналата година също отчита 40 процента ръст на стокообмена с Русия. Така че тук не говорим за фили и фоби, а за националния ни интерес. По ред причини провалихме газопровода през България. Имаше и заклинания, че той ще ни направи зависими от Русия, тогава се обясняваше, че няма да има газопровод и през Турция и че това били блъфове. Сега се оказваме в ситуацията, че трябва да се борим да си купуваме руски газ от Турция. Така че, пак казвам, националният ни интерес трябва да бъде сложен пред всички и емоциите от типа обичаме или не обичаме Русия не трябва да влияят. Да не мисли някой, че в Унгария много обичат Русия, защото все пак там съветският ботуш се е разхождал известно време след 1944 г., но това не им пречи да строят два реактора. Аз не мисля и че Турция изпитва огромна любов към Руската федерация, но това не им пречи да строят четири реактора. Така че ние трябва да запазим ключовото си място и роля в енергийната сигурност на Европа и да гледаме напред за развитието на България“.
Румен Петков отговори и на опонентите на АЕЦ „Белене“, които без особена аргументация твърдят, че проекта няма да бъде икономически изгоден за България, както и че централата е сеизмично опасна. “Вие плашите хората със сеизмичността на района на Белене. Но беше направен стрес тест, от Международната агенция за атомна енергия, не от някакви руски шпиони. Този стрес тест показа безупречността на площадката. Така че хайде да не плашим хората с несъществуващи рискове. Второ, подчертавам, че всички правителства след 1990 година, с изключение на това на Жан Виденов, са декларирали необходимостта от строителството на АЕЦ „Белене“. През 2000 година, например, вицепремиерът тогава Петър Жотев внася доклад в Министерския съвет за възобновяване на строителството на „Белене“. И аз не бих обвинил тогавашното правителство на Иван Костов в стремеж да слугува на Русия или на когото и да е. Вие сега казвате и че „Южен поток“ не е изгоден за България. А изгодно ли е сега да купуваме руски газ от Турция?“, попита той.
В заключение Петков за пореден път посочи, че е против двойния стандарт, който Европа налага на България. „От АБВ сме категорично против двойния стандарт на Европа. Не е убедително госпожа Меркел да каже, че „Северен поток“ е икономика, а за нас чрез „Южен поток“, пряката доставка за Сърбия, Унгария, Австрия и т.н. какво е? Не е ли икономика? Т.е. днес и в утрешния ден България трябва да се пребори за себе си и собствените си приоритети, ако наистина искаме да се развиваме“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: