Магията на българските народни танци заплени учениците от ОУ „Максим Горки“ – Левски

05.06.2018 10:54

Българските народни танци са най-българското изкуство. Те съчетават в себе си танци и спорт, което ги прави интересни и забавни за децата. Taнцyвaйĸи нapoдни тaнци, нaшитe дeцa ce зaпoзнaвaт c нacлeдcтвoтo ни oт мyзиĸa, пecни, инcтpyмeнти, нocии, c oбичaитe и тpaдициитe нa бългapcĸия нapoд. Πo тoзи нaчин в тяx ce възпитaвa любoв ĸъм нaшeтo, ĸъм poднoтo.

„Такава е и моята идея, да науча възможно най-много деца да танцуват и да обикнат и почитат българския фолклор, а не да си отбера, най-талантливите и можещи и да работя само с тях!“, споделя Павлина Генова – ръководител на група по танци при ОУ „Максим Горки“ – гр. Левски. „Затова през 2016 г. създадох ШНТ ”Орисия”, в която се учат да танцуват деца от 5 до 15г. Тогава започнах работата си с децата от ОУ ”М.Горки” и по-специално деца от 1-ви и 2-ри клас. Вече втора година работим върху ритмика, правилен корпус, разпознаване на различни фолклорни стилове. Децата вече познават право тракийско хоро, право северняшко хоро, ръченица, ширто… На някой от хорцата сме предали сценична форма, което много се харесва на малките танцьори, а и на публиката. С един такъв танц обединих най-талантливите деца от ОУ ”М. Горки” с деца на тяхната възраст от друг клас от моята школа под името ТС ”Чаровници”, които се явиха на фестивала “Гергьовски люлки-2018г.” – Левски.


С танца “Весело ми е” те не останаха незабелязани от компетентното жури и бяха наградени с поощрителна награда. В края на учебната година завършваме с открит урок. Облечени в красивите български национални носии, децата с вълнение показват заученото през годината и получават Свидетелство за завършен клас по Народни танци“, разказва още Павлина Генова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: