Маскирани ограбват хранителни магазини в Плевенско, задържани няма

04.06.2018 12:21

Поредица от кражби с взлом в Плевенско разгневи местните. На прицел са магазините, които предлагат акцизни стоки. Маскираните обирджии са уловени от охранителните камери на почти всички похитени обекти, но засега не и от полицията. За това разказаха в репортаж в предаването „Тази сутрин” по бТВ.

Последният случай е от 22 май. В 3 ч. през нощта четирима маскирани влизат с взлом в хранителен магазин в центъра на град Искър. Преодоляват ролетна щора, двойна врата, видеокамери и настъпват към целта.

„Влизането им с взлом беше два пъти. В смисъл – единият път бяха влезли, напълниха си два чувала с цигари и явно са имали още време и са влезли втори път и са си напълнили още един чувал с цигари“, казва пред бТВ собственик на търговския обект Борислав Пърлийски.

„Интересното в случая е, че наистина полицията е на доста близко разстояние, може би 50 или 100 метра, и никой нищо не е чул, никой нищо не е видял“, коментира Анатоли Димитров, също собственик на магазин. Загубите са за малко над 3000 лева. Месеци по-рано, крадците необезпокоявано разбиват съседен обект.

От полицията уверяват, че работят по всички случаи, но умишлено отказват да разкрият оперативни подробности.

Докато чакат разследващите обаче, потърпевшите от Искър и от съседни населени места се обединяват и сами започват издирването на извършителите.

„Аз тръгнах с две снимки на тези разбивачи. Оказа се, че полицаи ги разпознаха. Твърдят, че ще направят всичко възможно да ги задържат. Въпросът е, че полицията на мен ми отговаря, че искат да ги хванат в момент на кражба“, казва Дида Комитска, която е собственик на магазин в село Горна Митрополия.

Според официалната статистика на МВР от началото на годината досега в Плевенска област са регистрирани 74 кражби от магазини. Петдесет от тях са разкрити. Разкрити са и осем кражби от търговски обекти от минали периоди.

Обраните търговци обаче не вярват на официалната статистика. Дори подозират, че от полицията изтича информация, в коя нощ кое населено място остава без патрул.

Потърпевшите започват подписка с искане за реални действия от страна на институциите. Подготвят и отворено писмо до вътрешния министър.

Снимки: бТВ

#тагове:

НАЙ-НОВИ: