В Плевен започна Държавното индивидуално първенство по шахмат за деца до 8 и 10 години

04.06.2018 8:39

На 3 юни в хотел „Балкан“ в град Плевен започна Държавното индивидуално първенство по шахмат за деца до 8 и 10 години. То се провежда за четвърти пореден път в град Плевен. Организатори са БФШ-1928 и СКШ „Спартак Плевен XXI“ под егидата и финансовата помощ на Община Плевен и финансовата подкрепа на МБАЛ „Свети Панталеймон-Плевен“ ООД.

По традиция на откриването музикална програма изнесоха ученици от НУ „Христо Ботев“ – Плевен, в което плевенският клуб има и школа по шахмат. След това техническия директор на БФШ-1928 връчи плакет за принос в развитието на българския шахмат на Община Плевен, която бе представлявана от заместник-кмета Иван Кюлджийски и експерта по спорта Теменужка Тодорова. Директорът на НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов бе награден от пресдателя на СКШ“Спартак Плевен XXI“ Петьо Маринов.
Първо бе даден стартът на първенството по класически шахмат. То ще завърши на 8 юни (петък) като в 13.00 ще бъде награждаването. В него играят 84 състезатели от 20 клуба. Веднага след него в петък е първенството по блиц, а на 9 и 10 юни е първенството по ускорен шахмат. Главен съдия на турнира е Венета Петкова а нейни помощници са Петьо Маринов,Чавдар Андреев и Лаура Маринова.
Нашият град е и естествен домакин на това първенство, тъй като преди 15 години в хонел „Балкан“ по идея на плевенския клуб бе организирано първото,макар и неофициално тогава ДИП до 8 години. Няколко години след това ФИДЕ вкара първенствата до 8 години в календара си. Даването на домакинството обаче за четвърти пореден път е и признание за отличните условия,които предоставят на най-малките състезазатели Община Плевен, хотел „Балкан“ и СКШ „Спартак Плевен XXI“ .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: