Румен Петков: Противниците на „Белене” и отклонението на руската газова тръба, работят за зависимост на ЕС от Турция

03.06.2018 14:49

„Който е против възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“ и отклонение на тръбата за природен газ от Русия директно за България в неутрална зона, той работи за зависимост на Европейския съюз от Турция”. Това коментира днес в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен  Петков. Заедно с него по актуалния дебат за възобновяване строителството на Втора атомна и други теми от политическия живот на страната се изказаха Цветан Антов, областен председател на АБВ – Плевен, Любомира Ганчева – председател на АБВ – Младежи и член на Изпълнителното бюро, Венцислав Николов – зам.-председател на АБВ – София област.

Румен Петков добави, че в Турция се строят осем реактора за АЕЦ – четири руски и четири японски. Според лидера на АБВ е напълно реалистично да искаме разклонение от газовата тръба за „Турски поток” да бъде в неутрална зона, директно за България, и така доставката на природния газ да не бъде зависима от турската страна.

„България трябва да тропне по масата в ЕС и да каже край на двойните стандарти, защото да ни обвиняват за Южен поток за зависимост от Русия е двуличие”, категоричен бе Петков.

Надяваме се бюрократщината да премине по-бързо и проектът да стартира в най-скоро време, за да може регионът да се почувства по-добре, коментира темата за АЕЦ „Белене” и Цветан Антов. И добави: „Дано проектът „Белене” не се отложи и този път. Всички знаят за демографския срив в Централна и Северна България, Плевен е градът с най-бързо намаляващо население. Реализирането на проекта ще донесе 15 000 работни места, свързано е и с подобряване качеството на образованието, инфраструктурата, икономиката в региона”.

За бъдещето на енергийните проекти и тяхното значение за България отношение взе и зам.-председателят на АБВ и лидер на АБВ-Младежи Любомира Ганчева. “Ние от АБВ сме единствените, които заявихме, че изграждането на АЕЦ Белене трябва да започне в най-кратки срокове, ако искаме да запазим своята енергийна независимост. Визията ни за проекта винаги е била последователна във времето. Вярвам, че проектите за АЕЦ „Белене“ и Южен поток трябва да бъдат реализирани, защото те гарантират енергийна независимост, национална сигурност, – високо технологична икономика,  качествено образование и най-вече  бъдеще за нас младите“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: