Ученичка от Плевен в книжка с истории на деца от 4 континента

01.06.2018 8:35

Конкурсът за детска рисунка и разказ „Другарски истории“ бе посрещнат с интерес от малчугани на възраст между 5 и 14 години. Александра Цветкова (10 г.), ученичка в IV клас в НУ „Единство“ е представителката от Плевен в инициативата. Нейната рисунка и разказ показват ситуации от реалния живот и са пример за това как на такава крепка възраст децата вече са осъзнала красотата и магията на човешките взаимоотношения между различните хора.
Идеята на организаторката Мирела Караджова от Let’s humanize и Мулти-Култи Колектив е да покажат на света на възрастните, че в детското сърце няма място за расизъм и ксенофобия. Конкурсът бе насочен към всички деца, живеещи на територията на България, независимо от статутът им на пребиваване. Това позволи на дечица бечанци да разкажат своите трогващи истории от живота в лагера.


Инициаторите споделят, че са получили рисунки и истории, показващи другарство, взаимоопомощ, подкрепа и безгрижни игри между българчета, ромчета, арменчета, турчета, иракчанчета, сирийчета, виетнамчета, ямайкчета, русначета, африканчета. Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето. С инициативата „Другарски истории“ организаторите целят да припомнят, че всяко дете, независимо от георгафските, икономическите, социалните и всевъзможни други трудности, на коите е подложено да расте, има право на щастие и равенство с останалите деца.
Чрез своята трогателна история, която онагледява в рисунка, Александра ни предава своето послание: „Децата нямат цветове! Дали са бели, черни или жълти – това е без значение, когато усещаш, че насреща имаш своя сродна душа, с която можеш да споделяш и добрите, и лошите моменти!


Нарисувах моите приятелки Айлин и Вивиан. Айлин живее в Турция, но лятото идва в България на гости при баба си и дядо си. Вивиан е мулатка. С тях всяко лято се забавляваме. Много обичаме да се разхождаме и да играем заедно, но най-много ни харесва да ходим на пикник сред природата.
Нямаме любима случка, тъй като всеки миг, който прекарваме заедно, е уникален и незабравим. Но и трите мечтаем за един по-добър свят, в който да цари мир, любов и разбирателство между всички хора.“
Всички истории можете да прочетете на страницата на следния линк, както и да дадете своя вот за тези, които ви трогнат най-много: https://www.facebook.com/pg/letshumanize/photos/?tab=album&album_id=1889838071060645
Крайният срок е до 9 юни. Организаторите планират да оформят дигитална книжка на български и на английски език, която да се разпространява безплатно, и чрез която всички тези примери на доброта и разбирателство да послужат за вдъхновение на малки и големи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: