Споразумение за партньорство между България и Беларус подписа депутатът Васил Антонов

30.05.2018 8:03

Споразумение за партньорство между България и Беларус подписа народният представител, председател на групата за приятелство България – Беларус в Народното събрание на Република България Васил Антонов с Ирина Старовойтова, ръководител на работната група на Националното събрание на Република Беларус за сътрудничество с парламента на Република България. Документът съдържа шест точки и бе парафиран на 29 май в столицата на Беларус – Минск. С него двете държави се задължават да разширят сътрудничеството между парламентите си, да укрепват търговско-икономическите отношения с цел повишаване на социалното, образователното и културно развитие на двете държави. Особено внимание ще се обърне на туризма и науката.


„Двустранните отношения между България и Беларус могат и трябва да се задълбочат. Трябва да се градят мостове на приятелство”, коментира българският депутат Васил Антонов. В българската делегация бяха и колегите му Маноил Манев и Петър Кънев.
По време на тридневното си посещение в Беларус те проведоха работни срещи с групата за сътрудничество от беларуския парламент с българския, с председателя на съвета на Републиката на Националното събрание на Беларус Михаил Мясникович, както и с председателя на постоянната комисия към Палатата на представителите на Националното събрание на Република Беларус по икономическа политика Владислав Щепов.
Българските представители посетиха беларуският Държавен музей на Великата Отечествена война, Националният художествен музей на Република Беларус, замъкът „Несвиж” и Националната библиотека на Минск. Васил Антонов подари на Националната библиотека на Минск книгата „Болгарская письменность – Европейский феномен”. Тя е с автори Пламен Павлов, Атанас Орачев, Антоний Ханджийски, в превод на руски език е и разказва за делото на светите братя Кирил и Методий.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: