Петима болни от малария са преминали през болниците в Плевенско през последните три години

30.05.2018 15:33

За периода 1998 – 2017 г. броят на диагностицираните с малария у нас възлиза на 226 български и чуждестранни граждани. Три от случаите на заразяване са завършили летално. За последните 3 години през лечебни заведения в област Плевен са преминали 5-ма от заразените българи, сочат данните на РЗИ – Плевен.

През 70-80-те години на 20 век маларията беше ликвидирана в почти всички страни на европейския регион. След 1990 г. обаче беше възстановено местното разпространение на малария в някои региони на Турция, Кавказ и Централна Азия. За няколко години с усилията на местните власти и активното съдействие на СЗО ситуацията е овладяна. След 2010г. в резултат на световната кампания на СЗО „Да върнем маларията” /Roll Back Malaria/ паразита постепенно и значително свива ареала си на разпространение, както и честотата на случаите на заболяване с 50 до 70% в някои от регионите.

Всеки български гражданин пребивавал в регион с риск от заразяване с малария /за което е бил уведомен преди пътуването/, когато търси лекарска помощ по повод на висока температура, пристъпно главоболие, анемия или увеличен черен дроб, трябва изрично да предупреди лекаря за рисковите региони, където е бил през последните 3 години. При по продължителен престой, след завръщането си в България е добре да си направи изследване за малария, за да се избегне паразитоносителството без изявена клиника.

Маларията в България е ликвидирана още 1966г., но при определено съчетание на благоприятни фактори /топъл и влажен сезон, достатъчно анофелийни комари и болни хора/ е възможно местно предаване на паразита. Заболяването се предава само между хората, при нападение от заразен комар от род Анофелес. Предпазването от заболяване включва лични и обществени мерки целящи основно ограничаването на нападенията на хора от комари.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: