Румен Петков участва в тържествените мероприятия, проведени в Москва по повод 140-годишнината от Освобождението на България

29.05.2018 11:34

Румен Петков взе участие в серия тържествени мероприятия, проведени в Москва по повод 140-та годишнина от Освобождението на България и Руско-турската война. Участниците в събитията се поклониха и поднесоха венци и цветя пред Паметника на плевенските гренадири. В хода на събитията бе открита изложба под надслов „Память о войне. 140 лет русско-турецкой освободительной войны 1877-1878 г.” , която фондация „Център за опазване и социализация на културно наследство“ организира съвместно с Руското военно-историческо общество. В изложбата са показани архивни и съвременни снимки на паметници на културата, свързани с тази част от българо-руската история. Изложбата бе открита от българския посланик в Москва Н.Пр. Бойко Коцев.

В заключителната част на мероприятията се проведе Международна научно-практическа конференция „Русско-турецкая война 1877-1878гг. и ее отражение в искусстве и культуре“. Конференцията беше открита с приветствени слова на Михаил Мягков – научен директор на Руското военно-историческо общество и Румен Петков – член на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г. и възстановяването на българската държавност.

Доклади по темата изнесоха Иван Гранитски – ръководител на издателство „Захари Стоянов“, Пламена Заячка – председател на Фондация „Център за съхранение и социализация на културно наследство“, Владимир Евгеньевич Чуров – Председател на научния съвет на Руското военно-историческо общество (РВИО) и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: