ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия почете паметта на своя патрон

25.05.2018 16:02

С поредица от мероприятия Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”отбеляза 142-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и почете паметта на своя Патрон – легендарния борец за освобождението на България от османско робство Георги Бенковски.
Началото на честванията бе поставено на 23.05.2018 год., когато се проведе тържествен строй във войсковия район на авиобазата. Командирът на ВВУБ – полк. Петър Банков награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. Старши експертът от „Центъра за подготовка и обучение” ц.сл. Николай Минчев изнесе исторически доклад за делото и героичната гибел на Войводата Бенковски. „Ръководител, вдъхновител и инициатор на практическото реализиране на възприетата идея за “Революция-незабавна, отчаяна и с оръжие” е Гаврил Груев Хлътев, човекът, който по-късно влиза в пантеона на народната памет с името ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ. Горещ родолюбец, със свободолюбив и непокорен характер, той се сближава с дейци на българското-освободително движение. Със своята активна дейност, неизтощима енергия, решителност и силна воля бързо се налага като ръководител на революционната организация за освобождение. Бенковски провъзгласява въстанието в Панагюрище. Организира голям конен отряд, наречен Хвърковата чета с която обикаля селища в окръга, провъзгласява бунта, води сражения с потери и турски войски, напътства и организира въстанически сили. След разгрома на въстаниците при връх Еледжик и Панагюрище Бенковски се отправя с малка чета към Тетевенския балкан. На 25 май 1876 год., след предателството на говедаря дядо Въльо, пада в реката в местността Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата на Войводата е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес се нарича Кървавото кладенче. По-късно главата на Бенковски е носена през Орхание (Ботевград) до София и е изложена на поругание. Един свещеник я погребва в околностите на бъдещата столица на България. Тялото е положено тайно от една възрастна жена, баба Удреница, в тетевенската църква „Всех Светих“. Шумът на горите в Тетевенския балкан вечно ще носи славата на априлци, пазител на спомена за достойно изпълнената клетва ”СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА!”.


Паметта на патрона бе почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на Георги Бенковски, издигнат във войсковия район.
На 24.05.2018 год. мероприятията продължиха в гр. Тетевен. Там се проведоха двустранни турнири по футбол на малки врати и тенис на корт, в които взеха участие военен спортен клуб „Георги Бенковски” и общинските отбори. Вечерта на централния площад бе проведена тържествена заря-проверка. В присъствието на Министъра на отбраната, ръководството и гостите на Община Тетевен, командващият зарята капитан Димитър Нановски прие рапортите от командирите на формирования. Бяха отправени приветствия към всички гости на тържеството и произнесени слова за ролята и значението на Априлското въстание.


На 25.05.2018 год., в местността „Костина” на с. Рибарица се проведе възпоменателен митинг. С почетен караул бяха отдадени военни почести и положени венци в знак на преклонение. Слово за живота и делото на предводителя на Априлското възстание произнесе командирът на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” – полковник Петър Банков. С историческа възстановка на събитията от 1876 год. членовете на дружество „Традиция” пресъздадоха последните мигове от живота на Георги Бенковски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: